Timp Liber

Destinație pentru un weekend feeric. Valea Drăganului, un loc desprins din basme. FOTO

Vremea este favorabilă în acest weekend pentru o drumeție. Există numeroase locații în județul Cluj mai mult sau mai puțin cunoscute, dar care sunt perfecte pentru o „evadare” din aglomerația urbană.

Una dintre cele mai pitorești destinații din județul Cluj se află la aproape 70 de km de municipiul Cluj-Napoca/ Foto: Facebook - Comuna Poieni, jud.Cluj Una dintre cele mai pitorești destinații din județul Cluj se află la aproape 70 de km de municipiul Cluj-Napoca/ Foto: Facebook - Comuna Poieni, jud.Cluj

 

Una dintre cele mai pitorești destinații din județul Cluj se află la aproape 70 de km de municipiul Cluj-Napoca, iar obiectivele turistice pe care le putem găsi în acest loc sunt de o frumusețe aparte. Este vorba despre Valea Drăganului.


 

Cum ajungem în Valea Drăganului?

Valea Drăganului este considerat cel mai pitoresc loc din județul Cluj. Acesta se află la aproximativ 65 km de municipiul Cluj-Napoca. Zona este situată la limita munților Vlădeasa, munților Meseș și depresiunii Huedin. Există numeroase obiective turistice care îți taie respirația de la primele momente în care ajungi. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Lacul și Barajul Drăganului

Zona a devenit de interes turistic datorită existenței Barajului Drăgan care mai este cunoscut și sub denumirea de Barajul Floroiu. Acest baraj este unul dintre cele mai spectaculoase de acest gen din țară și al doilea cel mai mare în formă de arc.

Construcția Barajului Drăgan a fost finalizată în anul 1987. Acest baraj are rolul de a asigura acumularea apelor râurilor Drăgan și Sebeșel, pentru producerea energiei electrice dar, pentru prevenirea posibilelor viituri și pentru irigații. Barajul Drăganului are o înălțime de 120 de metri și o deschidere de 424 de metri.


Circulă o serie de legende cum că  în adâncuri s-ar afla zidurile cabanei de la Pârâul Crucii, un loc care a fost refugiul multor persoane în urma Edictului de la Viena din anul 1940. Cei care poposesc în zona barajului se pot bucura de o priveliște scoasă din povești, iar înspre coada barajului se poate vedea chiar și Vârful Buteasa care are o înălțime de 1.792 metri.

Lacul de acumulare Drăgan se află la 25 de km de la drumul E60 dacă se intră de la Bucea și la 20 km dacă se intră pe drumul dintre Ciucea și Poieni. Lacul se întinde pe o suprafață de 292 de hectare, iar drumul forestier din zonă ajunge la Remeți prin Valea Iadului.


Barajul Drăganului/ Foto: Facebook - Vali Drăgan 

 

Ce obiective turistice există în apropiere?

Pentru cei care vor să experimenteze mai multe senzații tari trebuie să știe că în apropiere de baraj se află Cascada Moara Dracului. Această cascadă este situată pe râul cu același nume de pe versantul vestic al munților Vlădeasa, în apropiere de vârful Buteasa și lacul Drăgan. Cu o înălțime de aproximativ 25 de metri, căderea de apă în două trepte se remarcă prin frumusețe.

Drumul până în apropiere de cascadă poate fi făcut și cu mașina, dar dacă dorești să te bucuri din plin de traseu este mai bine la pas. Traseul este marcat cu crucea albastră Stâna de Vale-Cascada Moara Dracului. Traseul se întinde pe o distanță de 8 kilometri, iar dificultatea lui este medie. Acest traseu începe de la Hotelul Iadolina spre Izvorul Minunilor. Drumul este plin cu serpentine, iar pe tot parcursul traseului vom avea parte de urcări și coborâri. După traversarea pârâului Aria urmează o urcare până în Poiana Munceilor, un loc în care se poate lua o mică pauză pentru că urmează un traseu de o oră aproximativ până la Cantonul Silvic Ciripa. De la canton mai este de mers pe jos cam 30 de minute până la cascadă.

Căderea de apă a Cascadei Moara Dracului/ Foto: Facebook - Clubul Alpin Roman Filiala Cluj

 

Conacul lui Octavian Goga

Avem o sugestie și pentru cei care nu doresc să facă drumeții. În comuna Ciucea, județul Cluj, se află Conacul „Octavian Goga”. Acest conac a fost reședința lui Octavian Goga, fiind și locul în care este înmormântat.

Clădirea este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj și locul pe care este amplasată a devenit muzeu și casă memorială dedicată poetului.

Conacul a fost mai întâi un castel care a fost ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea, de avocatul maghiar Miklos Boncza. După câţiva ani, castelul şi domeniul pe care se află au intrat în posesia lui Ady Endre, în urma căsătoriei acestuia cu Berta Boncza, fata nepoatei lui Miklos. Ady Endre și Octavian Goga aveau o relație strânsă de prietenie, iar după moartea lui Ady anul 1919, Berta îi scrie lui Goga oferindu-i domeniul castelului spre vânzare.

După acest eveniment, castelul a devenit Conacul Octavian Goga, iar scriitorul a decis să facă din domeniu şi din clădire un loc demn de o reşedinţă, astfel că a început lucrări de restaurare care s-au întins pe cinci ani.

În prezent turiștii pot vizita muzeul care reînvie viața scriitorului fiind expuse un număr mare de obiecte personale ale acestuia și diferite alte lucruri adunate de Octavian Goga din toată țara.

Conacul Octavian Goga din Ciucea, județul Cluj/ Foto: Facebook - Georgescu Vasile

CITEȘTE ȘI:

Cheile Borzești, ținutul cascadelor din Cluj. Destinație pentru un weekend de neuitat. FOTO

Drumeții de primăvară. Piatra lui Lucaci, traseul perfect pentru o escapadă aproape de Cluj-Napoca. FOTO

Valea Iadului din Munții Apuseni, destinația ideală pentru un weekend la munte

Ultimele Stiri
abonare newsletter