Timp Liber

12 august, ziua mondială a elefantului și ziua internațională a tineretului

În fiecare an, în ziua de 12 august se serbează ziua mondială a elefantului, dar și ziua internațională a tineretului.

12 august, ziua mondială a elefantului și ziua internațională a tineretului. FOTO: Pixabay 12 august, ziua mondială a elefantului și ziua internațională a tineretului. FOTO: Pixabay

 

 


Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

 


Ziua mondială a elefantului

Elefanţii sunt inteligenţi, sunt orientaţi spre familie, au o memorie foarte bună, sunt capabili să simtă o gamă largă de emoţii profunde, de la durere la bucurie, precum şi empatie şi o conştiinţă de sine uimitoare. Ei creează societăţi complexe şi solidare, asemănătoare cu cea umană. Pentru toate aceste calităţi, elefanţii sunt foarte iubiţi. Cu toate acestea, ei sunt şi ucişi cu brutalitate în fiecare an pentru fildeşul lor de către braconieri lacomi.

Ziua mondială a elefantului a fost creată în 2011 de către regizoarea canadiană Patricia Sims şi de Fundaţia pentru Reintroducerea Elefantului din Thailanda şi a fost sărbătorită pentru prima dată la 12 august 2012. Iniţiativa a fost susţinută în mare măsură de actorul canadian William Shatner, care a narat documentarul "Return to the Forest", un film fascinant de 30 de minute despre reintroducerea în natură a elefanţilor asiatici captivi.


Scopul acestei zile este de a aduce în atenţia întregii lumi ameninţările la adresa supravieţuirii elefanţilor.

O problemă majoră este comerţul cu fildeş. În prezent, cea mai mare cerere de fildeş vine din China. Preţul fildeşului depăşeşte deseori preţul aurului, ceea ce face ca elefanţii să fie ţinte mai mult ca oricând. Nivelurile extreme de sărăcie din Africa înseamnă că oamenii pot obţine adesea salariul pe o lună sau mai mult din fildeşul unui singur animal, vânzându-l pe piaţa internaţională. În plus, zonele în care este cerere de fildeş, cum ar fi China, devin din ce în ce mai bogate, ceea ce înseamnă că pot plăti mai mult pentru colţi. Aceşti factori combinaţi fac din braconajul elefanţilor una dintre cele mai profitabile activităţi de pe planetă.


Pierderea habitatului este, de asemenea, un pericol pentru populaţia de elefanţi din lume, deoarece îi privează de sutele de kilograme de hrană de care au nevoie în fiecare zi, îngreunând astfel reproducerea lor şi facilitând urmărirea lor de către braconieri. Din nefericire, cercetătorii consideră că pierderea habitatului este principala cauză a dispariţiei elefanţilor în sălbăticie. În urmă cu un secol, aceştia numărau peste 12 milioane de elefanţi în sălbăticie. Astăzi, această cifră ar putea fi de doar 400.000, cu până la 20.000 de elefanţi ucişi anual de braconieri, potrivit site-ului daysoftheyear.com.

Datele sugerează că aria de răspândire geografică a elefanţilor a scăzut cu aproximativ 30% între 2002 şi 2011, cu o pierdere similară a savanelor pe care le pot cutreiera. Introducerea unor parcuri mari în toată Africa a permis stabilizarea distrugerii habitatului, dar braconajul ilegal rămâne o ameninţare gravă. Circurile şi turismul reprezintă, de asemenea, probleme grave pentru bunăstarea animalelor.


Ziua mondială a elefantului (#WorldElephantDay) este o ocazie pentru ca toată lumea să se reunească pentru a găsi modalităţi de a reduce conflictele dintre oameni şi elefanţi. Un număr tot mai mare atât de celebrităţi, cât şi de politicieni au devenit interesaţi de această cauză, printre care Leonardo DiCaprio, Ashley Judd sau fostul preşedinte american Barack Obama.

Ziua internaţională a tineretului (ONU)

În 1999, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a aprobat recomandarea făcută de Conferinţa mondială a miniştrilor responsabili pentru Tineret ca 12 august să fie declarată Ziua internaţională a tineretului.

Ziua internaţională a tineretului reprezintă un prilej de a sărbători şi a integra vocile, acţiunile şi iniţiativele tinerilor, precum şi implicarea lor semnificativă, universală şi echitabilă. Marcarea acestei zile va fi reprezentată de o discuţie gen podcast, alături de evenimente organizate independent în întreaga lume, care recunosc importanţa participării tinerilor la viaţa şi procesele politice, economice şi sociale.

La împlinirea a 75 de ani de la semnarea Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, la 26 iunie 1945, şi cu doar 10 ani înainte ca Agenda 2030 să devină o realitate pentru toţi, încrederea în instituţiile publice este erodată. La nivel internaţional, pe fundalul unei lumi din ce în ce mai polarizate, sistemul internaţional de guvernare suferă în prezent o criză de legitimitate şi relevanţă. În special, această criză este înrădăcinată în necesitatea de a consolida capacitatea sistemului internaţional de a acţiona în concert şi de a implementa soluţii la provocări şi ameninţări presante (exemplele includ unele dintre cele mai grave conflicte contemporane şi situaţii de urgenţă umanitară, precum Siria şi Myanmar, sau provocări globale, cum ar fi focarul COVID-19 şi schimbările climatice).

Permiterea implicării tinerilor în mecanisme politice formale creşte corectitudinea proceselor politice prin reducerea deficitelor democratice, contribuie la politici mai bune şi mai durabile şi are, de asemenea, o importanţă simbolică care poate contribui în continuare la restabilirea încrederii în instituţiile publice, în special în rândul tinerilor.

Mai mult, majoritatea provocărilor cu care se confruntă în prezent umanitatea, cum ar fi focarul COVID-19 şi schimbările climatice necesită o acţiune globală concertată, iar implicarea şi participarea semnificativă a tinerilor trebuie abordate în mod eficient.

Adunarea Generală a ONU a recomandat organizarea de activităţi de informare publică pentru a sprijini Ziua internaţională a tineretului ca o modalitate de a promova o mai bună conştientizare a Programului mondial de acţiune pentru tineret.

Programul mondial de acţiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1996, stabileşte un cadru de politici şi orientări pentru acţiunile naţionale şi de sprijin internaţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei tinerilor. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor. Programul se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităţilor naţionale în domeniul tineretului şi pentru a creşte calitatea şi numărul de oportunităţi disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă şi constructivă în societate.

CITEȘTE ȘI:

5 august, Ziua Internațională a berii. Când a fost sărbătorită pentru prima dată?

Ultimele Stiri
abonare newsletter