Timp Liber

De ce e atât de cald? O sărbătoare populară care explică valul de caniculă!

Opârlia este o sărbătoare băbească care cade în fiecare an pe 23 iulie. Conform calendarului ortodox în această zi se prăznuiește Sfântul Foca, patronul arșiței incendiare.

O sărbătoare din popor explică de ce s-a abătut asupra României valul de caniculă/ Foto: depositphotos.com O sărbătoare din popor explică de ce s-a abătut asupra României valul de caniculă/ Foto: depositphotos.com

 

În luna iulie sau cum mai este cunoscută de mulți drept luna lui „Cuptor”, calendarul popular cuprinde mai multe sărbători și obiceiuri dedicate secerișului și forțelor naturii care pot deveni devastatoare: furtuni, grindină, incendii și secetă.


 

Pe data de  23 iulie se sărbătorește Opârlia sau Sfântul Foca, patronul arșiței incendiare.


Potrivit reprezentanților Muzeului Național al Țăranului Român Opârlia, o continuare a sărbătorii Pârliilor, provoacă incendii și arsuri pe corp dacă nu i se prăznuiește ziua. De asemenea în calendarul popular, ziua sfântului Foca, patronul arșiței și al incendiilor devastatoare ale câmpurilor, provocate de fulgere sau prin combustie spontană, se celebra o dată cu cea a Mariei Magdalena, la 22 iulie.

Potrivit tradiției populare, în această zi nu lucrează, deoarece mânia divină se va abate asupra celui care nu respectă această sărbătoare.


De asemenea, în ziua de 23 iulie conform tradiției este interzis la scăldat, nu se aprinde focul și nici nu se coace pâine în cuptor. Pentru cei care încalcă regula de mai sus, un incendiu puternic va izbucni în locuința lor.

Chiar dacă Opârlia este o sărbătoare popular, ziua de 23 iulie 2022 a venit cu temperaturi record și avertizări meteo de caniculă și disconfort termic accentuat.


Slujbe pentru ploaie și încetarea secetei

Patriarhia Română a transmis la începutul lunii iulie un apel la rugăciune pentru încetarea secetei. Eparhiile afectate de secetă sunt îndemnate „să oficieze rugăciunile care se rostesc la vreme de secetă”. 

Mai mulți preoți din diferite colțuri ale României au ieșit pe câmp pentru a oficia slujbe pentru invocarea ploii și slujbe împotriva secetei.


Jocul Pararudelor

În folclor, paparuda este un ritual de aducere a ploii, un ritual magic, aparținând tipologiei cultelor agrare. În timp de secetă, fetele tinere din sat dansează Jocul Paparudelor, un dans rudimentar, în fuste simbolice din frunze în timp ce femeile din sat le stropesc cu găleți de apă. Deși această tradiție se ține în a treia joi după Rusalii, poate avea loc în orice secetoasă din vară. 

Acest ritual este întâlnit și la bulgari, sârbi și croați în zilele de secetă.

 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

SLUJBE pentru ploaie, în bisericile din țară. Patriarhia, apel la rugăciune pentru încetarea secetei

11 clujeni au leșinat pe stradă din cauza caniculei. Cum oferim primul ajutor până la sosirea ambulanței?

abonare newsletter