TIFF

Actrița Emilia Dobrin și criticul de film Valerian Sava, premii pentru întreaga activitate la TIFF.24

Două personalități marcante ale cinematografiei românești vor fi onorate cu premiul pentru întreaga activitate la TIFF.24: actrița Emilia Dobrin și criticul de film Valerian Sava.

Cu roluri memorabile în spectacole de referință și apariții marcante pe marele ecran, Emilia Drobrin s-a impus prin sensibilitate, profunzime și o forță interioară care transpare la fiecare interpretare. Foto: TIFF Cu roluri memorabile în spectacole de referință și apariții marcante pe marele ecran, Emilia Drobrin s-a impus prin sensibilitate, profunzime și o forță interioară care transpare la fiecare interpretare. Foto: TIFF

 

Cu roluri memorabile în spectacole de referință și apariții marcante pe marele ecran, Emilia Drobrin s-a impus prin sensibilitate, profunzime și o forță interioară care transpare la fiecare interpretare. Primele apariții în cinema au avut loc chiar în timpul facultății, cu roluri în „Animale bolnave (1970) și comedia clasică „Astă seară dansăm în familie” (1971). În aceeași perioadă s-a legat prietenia cu regizorul Alexandru Tatos, alături de care a început o colaborare de durată, concretizată în câteva dintre cele mai apreciate filme ale acestuia, precum „Mere roșii”, „Rătăcire”, „Secvențe”, „Secretul armei secrete”. Printre titlurile emblematice în care a jucat în perioada comunistă se numără „Bietul Ioanide”, „Omul și umbra sa” și „Un bulgăre de humă”.


După 1990, Emilia Dobrin a continuat să exploreze roluri diverse în domeniu, făcând parte din distribuția unor filme precum „Furia”, „Câinele japonez”, „Aniversarea” și a revenit recent pe marile ecrane în multipremiatul „Anul Nou care n-a fost”, care poate fi revăzut la TIFF și docu-ficțiunea experimentală „Maia – Potret cu mâini”. Pentru rolul Elena din spectacolul „Casa cu pisici”, regia Radu Iacoban, a primit în 2016 premiul UNITER pentru cea mai bună actriță într-un rol principal. 

Criticul de film Valerian Sava, unul dintre cei mai influenți și longevivi critici de film români este autorul a nenumărate articole și cărți de referință precum „Istoria critică a filmului românesc contemporan, cu o retrospectivă de la începuturi” sau antologia de publicistică în trei volume intitulată „O istorie subiectivă a tranziției filmice. Al patrulea val, restaurația mediocrată și refondarea cinemaului românesc”.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Muzeul de Artă redevine scena de muzică TIFF.24

Clujul își imaginează anul 2050. Cum sună viitorul în campania de imagine TIFF.24?

Bela Tarr va primi premiul pentru întreaga activitate la TIFF.24

Ultimele Stiri
abonare newsletter