Reducerea ieșirilor de capital din piețele de la marginea zonei euro, investitorii așteptând deciziile de politică ale BCE, a cărei conducere s-a reunit joi, au permis aprecierea monedelor.
Creșterea cererii de dolari din aceste zile, investitorii dorind să profite de majorarea prețului acțiunilor listate la bursele americane, a provocat o scădere a monedelor din regiune, datorită ieșirilor decapital.
Evoluția numărului de infectări din Statele Unite, unde peste 1% din populație a fost infectată, dar și creșterea apetitului pentru risc, în condițiile în care Europa dă semne de redresare a economiei în formă de „V", la fel ca și cea din China, a permis monedelor de la marginea zonei euro să se aprecieze.
Criza sanitară urmată de cea economică a impus BNR scăderea dobânzii sale cheie, care a fost adusă în iunie la 1,75%, dar și de injecții masive de lichiditate prin operațiuni de tip repo, măsuri care au făcut ca ratele la credite să se reducă.
Raportul euro/leu a avut o evoluție stabilă în iunie, la care a contribuit monitorizarea atentă a BNR, care a răspuns rapid la încercările de depreciere ale leului.