Ştiri din Transilvania

Un absolvent al UBB Cluj „revoluționează” biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu: „Vrem să actualizăm tehnica pe care o avem”

Un absolvent al Facultății de Istorie din Cluj are de gând să facă schimbări majore la o bibliotecă din Sibiu. Un element important în strategia sa este digitalizarea.

Un absolvent al Facultății de Istorie din Cluj „revoluționează” o bibliotecă din Sibiu / Foto: mesageruldesibiu.ro Un absolvent al Facultății de Istorie din Cluj „revoluționează” o bibliotecă din Sibiu / Foto: mesageruldesibiu.ro

 

 


Valer Simion Cosma este un istoric, antropolog, publicist și cercetător recunoscut, axat pe studiul ruralității, modernității și justiției sociale în Europa, în special în România.

 


El a terminat doctoratul în istorie la Facultatea de Istorie și Filosofie, din cadrul Universitatății Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 


 

În ultimii ani, Dr. Valer Simion Cosma a dezvoltat o expertiză crucială relevantă pentru tema rețelelor alimentare alternative din România. Iar începând cu luna aprilie a acestui an, Valer Simion Cosma este noul director al Bibliotecii Universității Lucian Blaga din Sibiu, post pe care l-a obținut prin concurs.


Directorul își propune să aducă ceva nou bibliotecii, iar într-un interviu acordat ziarului mesageruldesibiu.ro a spus că o schimbare pe care o vizează ține de digitalizare, dar nu numai. Valer își dorește ca în următorii 5-10 ani să facă suficiente schimbări încât biblioteca să devină un spațiu pentru dezbatere și interacțiune:

„Nu știu dacă e neapărat nou, dar se poate folosi mai degrabă cuvântul înnoire, acum lucrez la o strategie pentru următoarea perioadă de 5 – 10 ani. Noutatea ține oarecum de procesul acesta de digitalizare care are loc la nivelul întregii universități și cred că la nivelul întregii societăți. (…) În primul rând, o înnoire a dotărilor pe care le are biblioteca, la nivel tehnic. Biblioteca, atunci când a fost deschisă în spațiul acesta în 2009, a fost foarte bine dotată, dar de atunci nu s-au mai făcut dotări semnificative, adică au mai fost diverse aparaturi care au venit prin proiecte, au fost upgradări ale celor existente, dar nu s-au făcut multe și este nevoie să actualizăm tehnica pe care o avem, asta fiind o componentă a digitalizării, după care digitizarea resurselor pe care le avem, de la fond de carte, reviste, orice avem care trebuie cumva să le avem și în format electronic ca să le fie mai accesibile utilizatorilor.


Asta, însă, vine cu un preț. Pe măsură ce ne digitizăm și digitalizăm, riscăm să ne îndepărtăm cititorul fizic, pentru că are acces de acasă. Atunci trebuie să reconstruim imaginea acestui spațiu, să facem practic din bibliotecă un spațiu de lucru, astfel încât să îi convingem pe oameni să vină să lucreze aici, nu doar să caute cărți.(…) Și ajung din nou la un aspect al digitalizării, ca să fim ofertanți ca spațiu de lucru. Dincolo de atmosferă, de sălile care arată foarte bine, de crearea unor spații de socializare și interacțiune unde oamenii să mai poată discuta, să poată să bea o cafea, trebuie să avem aparatură foarte bună, ca să putem fi atractivi pentru studenți, pentru cercetători, și aici mă refer de la laptopuri, la căști dacă cineva vrea să asculte audiobook-uri sau vrea să vadă ceva, la tot ce înseamnă tehnică cât se poate de recentă”, a spus Valer Simion Cosma.

Citește întreg interviul pe mesageruldesibiu.ro.

CITEȘTE ȘI:

Povestea unui învingător. Pentru mine nu există „nu pot”, „sunt prea bătrân” sau „sunt prea bolnav”

Fost doctorand al UBB Cluj, noul director al Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

abonare newsletter