Ştiri din Transilvania

Avertizări de INUNDAȚII în Alba. Un drum comunal din Apuseni, practicabil doar pietonal după ce a fost rupt de torenți

Situaţia din Apuseni devine critică din punct de vedere a pericolului de inundaţii. Drumul comunal DC 90 Sohodol - Poiana Sohodol, din Munţii Apuseni, este practicabil doar pietonal, după ce a fost rupt de torenți.

Avertizări de INUNDAȚII în Alba. Un drum comunal din Apuseni, practicabil doar pietonal după ce a fost rupt de apă/Sursa foto: ziarulunirea.ro Avertizări de INUNDAȚII în Alba. Un drum comunal din Apuseni, practicabil doar pietonal după ce a fost rupt de apă/Sursa foto: ziarulunirea.ro

 

 


Drumul comunal DC 90 Sohodol - Poiana Sohodol, din Munţii Apuseni, este practicabil doar pietonal, după ce, pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, a fost rupt de torenţi într-o porţiune, fiind însă posibil accesul auto dinspre comuna Roşia Montană, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.

Începând de sâmbătă, 25 decembrie, pentru județul Alba au fost emise o serie de avertizări meteo Cod galben şi Cod portocaliu şi hidro un Cod roşu, fiind vizată în special zona de nord-vest.


Potrivit sursei citate, în zonele potenţial a fi afectate a fost dislocat personal din cadrul autorităţilor locale - ISU, SGA, IPJ, IJJ, SDN, DPL, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor vizate, care au monitorizat permanent situaţia din teren şi au luat măsuri operative preventive pentru reducerea eventualelor efecte.

„S-a intervenit cu buldoexcavatoare aparţinând SVSU pe Valea Sohodol şi Râul Arieş pentru decolmatare şi lărgirea albiilor; s-a emis mesaj RO-ALERT populaţiei din comunele Scărişoara, Gârda de Sus şi Arieşeni, vizate de avertizarea hidro Cod roşu; DC 90 Sohodol - Poiana Sohodol este practicabil momentan doar pietonal, după ce pe parcursul nopţii a fost rupt de apă într-o porţiune. Accesul în sat cu autoturismele se poate face dinspre comuna Roşia Montană; pe Drumul Vicinal Abrud - Soharu se intervine pentru amenajarea temporară a unei căi de acces către satul Soharu cu un buldoexcavator”, se arată în situaţia centralizată transmisă de ISU Alba.

Nu au fost persoane sau gospodării afectate, iar râurile şi văile nu au ieşit din matcă, decât cu mici excepţii şi fără a se înregistra pagube. Cotele apelor sunt în scădere conform ultimelor informaţii transmise duminică de SGA.


„Toate instituţiile cu rol în gestionarea acestui tip de risc vor rămâne în continuare în alertă pentru monitorizare, dispunere de măsuri preventive şi intervenţie operativă dacă va fi necesar. În teren, în momentul de faţă, se află prefectul judeţului Alba, domnul Nicolae Albu, împreună cu reprezentanţi ISU, IPJ, IJJ, SGA, SDN, DPL, dar şi primari sau viceprimari din localităţile vizate”, se mai arată în comunicatul transmis de ISU Alba.

 

CITEȘTE ȘI:

COD GALBEN și COD PORTOCALIU de inundații pe râurile din Cluj. Hidrologii avertizează că se pot depăși cotele de apărare

Ultimele Stiri
abonare newsletter