Ştiri din Transilvania

Monumentele istorice din Cluj, la un click distanță. Harta online care te ajută să-ți planifici weekendul

Monumentele istorice de pe raza județului Cluj au fost inventariate de Consiliul Județean Cluj și World Bank Romania cu ajutorul unui catalog online.

Monumentele istorice din Cluj, la un click distanță. Harta online care te ajută să-ți planifici weekendul Monumentele istorice din Cluj, la un click distanță. Harta online care te ajută să-ți planifici weekendul

 

 


Monumentele istorice din județul Cluj au fost inventariate de echipa Băncii Mondiale, care lucrează la Planul de Amenajare a Teritoriului Județului (PATJ) Cluj. Reamintim, că forul administrativ județean a aprobat, în 2019, încheierea unui Acord de asistență tehnică între Județul Cluj și Banca Mondială în vederea elaborării PATJ Cluj, care va înlocui Planul învechit din 1998.

 


Peste 650 de monumente istorice și 27 GB de fotografii

Conform arhitectului-șef al județului, Claudiu Salanță, inventarul monumentelor istorice din Cluj cuprinde 651 de obiective. El spune că PATJ Cluj este un instrument de lucru menit să sprijine dezvoltarea județului, pornind de la o bază de date actualizată și consistentă.

„Când am pornit la drum în elaborarea #PATJCluj, ne-am propus să realizăm un instrument de lucru care să ne ajute în dezvoltarea județului. Un instrument cu o bază de date solidă în spate, actualizată. Nu este o sarcină ușoară, însă echipa minunată din World Bank Romania este un partener de nădejde”, a declarat arhitectul-șef.


Monumentele istorice din județul Cluj sunt georeferențiate, localizate cu codul LMI (lista monumentelor istorice – n.r.). De asemenea, există inclusiv o vastă arhivă fotografică, care cuprinde peste 27 GB de imagini capturate odată cu inventarierea monumentelor.

Potrivit lui Salanță, un potențial turistic enorm au zonele Gherla și Turda, având în vedere că există monumente istorice mai mult sau mai puțin cunoscute publicului. El susține că bisericile aflate în reabilitare, castrul roman din zonă, dar și centrul istoric al municipiului Gherla – în cazul în care va fi reabilitat – pot deveni puncte de atracție pentru turiști.


„Cea mai mare biserică armenească din Europa se află în Gherla, așa că atunci când vine vorba despre unicitate, Gherla poate constitui o experință mult mai interesantă decât municipiul Cluj-Napoca”, a semnalat arhitectul-șef.

PATJ va ajuta la dezvoltarea județului Cluj

În cadrul PATJ, au fost elaborate 10 studii de fundamentare în domenii precum cadrul natural, zonele naturale protejate și mediul, populația, rețeaua de localități, resursele naturale şi economia, transporturile şi căile de comunicație, echiparea tehnico-edilitară a teritoriului, patrimoniul cultural, riscurile naturale, planificarea teritoriului în contextul politicilor şi strategiilor europene și analiza impactului social. Totodată, a fost elaborat încă un studiu de fundamentare pe tema capacității administrative.


„Ca și concept, PATJ e un fel de masterplan de dezvoltare, o strategie de dezvoltare teritorială a întregului județ. Prin intermediul lui, stabilești direcții de dezvoltare, zone economice. (...) Am organizat peste 10 ateliere de lucru pe diverse tematici, pe diverse sectoare, în care am invitat experți la discuții, pentru că feedback-ul real vine de la fiecare dintre specialiștii județului. Dacă nu profiți de ele, ai o problemă ca administrație publică sau ca planificator. De acolo au reieșit multe idei bune, care deja sunt preluate și se încearcă implementarea lor”, a precizat Salanță.

Harta online a monumentelor istorice din județul Cluj poate fi consultată AICI.

CITEȘTE ȘI:

FOTO Cetatea Liteni, nestemata Țării Călatei. Abandonate de trei secole și ocolite de turiști, ruinele fortăreței oferă o panoramă fabuloasă


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter