Ştiri din Transilvania

Cererile pentru chirie în Cluj-Napoca au scăzut după ce UBB a anunțat că studenții nu se vor întoarce fizic. Vor scădea și prețurile la chirie ?

Piața imobiliară a avut de suferit după ce s-a publicat comunicatul de la Universitatea Babeș-Bolyai, prin care s-a anunțat faptul că primul semestru va fi online.

piata-imobiliara-stagneaza-de-cand-ubb-a-anuntat-ca-orele-de-curs-se-vor-desfasura-online piata-imobiliara-stagneaza-de-cand-ubb-a-anuntat-ca-orele-de-curs-se-vor-desfasura-online

Prețul chiriilor din Cluj a scăzut cu până la 20-30% în perioada pandemiei. După ce s-a ridicat starea de urgență oamenii au început să mai caute apartamente, prețurile fiind destul de mici în acea perioadă.

În luna august prețurile apartamentelor au început să mai crească, mulți studenți au început căutările. Acest lucru nu a durat mult, deoarece pe 10 septembire UBB a anunțat printr-un comunicat că orele se vor desfășura online la mai multe facultăți. În acest moment piața imobiliară stagnează.


„Prețul la chiria unui apartament a crescut cam cu 50 de euro”

Roxana este agent imobiliar de trei ani, specializat pe închirieri. Ea declară faptul că prețul apartamentelor a crescut cu aproximativ 50 de euro. Cererile au scăzut după ce s-a publicat comunicatul de la UBB, prin care se specifică faptul că primul semestru va fi online.

„Chiriile au urcat datorită studenților. Prețul unui apartament a crescut cam cu 50 de euro. Au fost multe cereri de la studenți, până luni când s-a dat comunicatul de la UBB. Mai am studenți care caută apartamente, dar sunt de la alte universități. După sărbătoarea Sfânta Maria au început căutările, am dat câteva apartamente până luni, a mers destul de bine”, a declarat agentul imobiliar pentru Monitorul de Cluj.


Potrivit agentului imobiliar, cea mai căutată zona rămâne Iulius Mall, iar prețul unui apartament cu două camere în acea zonă începe de la 400 de euro.

„Cele mai căutate zone sunt Mărăști, Gheorgheni, Sopor, Între Lacuri și Zorilor. Zona Iulius este cea mai căutată. Un apartament decomandat în zona Iulius ajunge undeva la 400-500 de euro, cu condiții bune, iar apartamentele cu o cameră 280-350 de euro”, afirmă Roxana.


Au scăzut cererile pe piața imobiliară după anunțul făcut de UBB

Prețurile au urcat începând cu data de 15 august, însă după ce s-a publicat comunicatul de la UBB, cererile nu au mai fost atât de mari, mulți studenți au anulat vizionările.

„În ziua în care s-a publicat comunicatul aveam pregătite niște vizionări pentru 3 grupuri de fete de la UBB, după ce s-a dat comunicatul m-au sunat și au amânat întâlnirea. Mai sunt studenți care vin la cluj și își caută de muncă. Dar un lucru este cert, cererile au scăzut considerabil de când s-a anunțat că se va merge pe acest sistem online”, declară Roxana, agent imobiliar ăn Cluj-Napoca.


În ceea ce privește starea de urgență, agențiile imobiliare din Cluj nu au avut parte de multe oferte. În luna mai, după ce s-a ridicat starea de urgență, Roxana a dat un apartament într-un complex de lux cu 100 de euro mai puțin decât era prețul său inițial.

„În perioada de urgență nu au fost oferte, după ce am ieșit din starea de uregență am mai avut cât de cât de lucru. În luna mai am dat un apartament într-un complex de lux de lângă Iulius cu 400 de euro, prețul inițial fiind de 500 de euro. Pe perioada verii prețurile au fost mici, pentru că nimeni nu știa ce se va întâmpla. În august au început să urce, iar acuma stagnează”, spune agentul imobiliar.


CITEȘTE ȘI:

Prima școală „smart” din România se află într-un sat din inima Transilvaniei

 

Ce cred studenții din anul I despre scenariul hibrid? „Este greu să-ți formezi așteptări când n-ai idee ce și cum va fi”

abonare newsletter