Economie

Piața imobiliară pe timp de pandemie. Cât de tare a scăzut la Cluj-Napoca?

Odată cu pandemia, a venit și o scădere din punct de vedere economic, iar piața imobiliară nu a fost ferită de acest lucru.

 

 


În ultimii ani, în Cluj, piața imobiliară a crescut foarte mult, chiriile fiind foarte mari față de alte orașe universitare. Momentul în care s-a instaurat starea de urgență, mulți studenți au renunțat la chirii și s-au întors în orașele natale. Acest lucru a dus la o scădere cu aproape 30% a prețurilor pe piața imobiliară din Cluj-Napoca.

 


Pentru o imagine mai clară a pieței imobiliare din acest oraș, Monitorul de Cluj a vorbit cu un agent imobiliar specializat pe vânzări.

Piața imobilară în Cluj pe timp de pandemie

Florin activează în domeniul imobiliar de 6 ani, acesta fiind specializat pe vânzări. Agentul precizează faptul că pandemia a fost un factor care a dus la o scădere a cererilor dar și o scădere a prețurilor mai ales în domeniul închirierilor.


„Da, a fost afectată piața imobiliară pe segmentul vânzări apartamente, dar în mod special cele cu suprafețe mari (peste 80 de mp). Mulți dintre clienții care și-au propus să investească în Cluj-Napoca pentru a obține venituri din chirii, au făcut un pas înapoi deoarece piața chiriilor a scăzut cu cel puțin 20-30%. Prin urmare, randamentul nu mai este același ca anul trecut”, afirmă Florin, agent imobiliar.

În ceea ce privește vânzarea unui apartament, cererea a scăzut destul de mult în lunile martie-mai. În momentul de față, piața s-a mai ridicat puțin, dar comparativ cu anul trecut , numărul de cereri a scăzut .


„Odată cu venirea pandemiei a scăzut foarte mult cererea de cumpărare a unui imobil, mai exact în lunile martie-mai, iar în momentul de față a mai crescut cererea. Oricum, mulți dintre clienții noștri încă nu sunt hotărâți când vine vorba de o investiție atât de mare. Avem clienți care încă nu s-au hotărât nici dupa patru luni”, declară Florin.

Apetitul de investiții a scăzut în această perioadă, deoarece lucrurile nu sunt foarte clare iar economia nu este chiar atât de bună. Mulți specialiști economici vorbesc de o criză care va fi provocată de această pandemie.


„Când vorbim de utilitatea unei investiții în domeniul imobiliar trebuie să ne gândim excat ce dorim să facem cu spațiul respectiv. Se dorește o investiție, o achiziție sau o specula imobiliară( se cumpără la un preț, apoi suma metrului pătrat crește odată ce este terminat imobilul). Ce pot spune momentan, este faptul că apetitul pentru investiție a scăzut și încă se află în scădere”, a spus agentul imobiliar.

Singura zona care nu a fost atât de afectată de pandemie, rămâne în continuare zona semicentrală a orașului. Iar când vine vorba de preferințele oamenilor, cartierul Gheorgheni este cel mai căutat.

„În continuare cel mai căutat cartier rămâne Gherogheni, urmând zona centrală, semicentrală și cartierul Mărăști. Cele mai puțin căutate cartiere rămân Dâmbul Rotund și Gruia, ma refer strict la piața apartamentelor”, afirmă Florin.

Când vorbim de prețurile unui apartament în zona semicentrală, acestea se mențin la aceeași valoare ca și anul trecut, mp fiind de 1.750-1.900 de euro.

„Prețurile într-o zona semicentrală se mențin la aceeași valoare, poate diferă cu 2-3% față de anul trecut. La semifinisat prețurile sunt între 1.750-1.900 de euro pe mp. Aici putem preciza că sunt apartamente mai vechi și suprafețe mici de 25-40 de mp, dar acestea sunt mobilate și utilate, iar în medie se vând cu 1.700-1.800 de euro pe mp”, specifică agentul imobiliar.

Centrul, aceleași prețuri ca și anul trecut!

Așadar, zona care nu a fost afectată de pandemie este zona centrală a Clujului, unde prețurile pe mp au rămas la fel ca și anul trecut. Dan Tonchievici, este investitor în domeniul imobiliar în Cluj-Napoca, acesta afirmând faptul că nu a fost afectat din punct de vedere financiar în această perioadă.

„Nu am simțit criza provocată de pandemie, cel puțin nu eu. Centrul, din punctul meu de vedere nu este afectat. Printr-o promovare online pe care o facem noi cu firma noastră de marketing, în 24 de ore de la lansarea ofertei pe piață, am avut 50 de propuneri. Apartamentele din imobilul meu central, se vând cu 2.300-2.500 de euro pe mp, cu un discount de 10%, maxim 15% dacă se plătește integral”, declară Dan Tonchievici, investitor în imobiliare.

Când vine vorba de stabilirea unui preț se iau mai multe lucruri în calcul, dar factorul cel mai important este locația.

„Iau în calcul costurile de producție a unui apartament, adică prețul terenului, materialele folosite, manopera, locația în care se construiește blocul. Pe lângă acești factori mai calculez și în funcție de concurența din jur dar și de cererea oamenilor sau a pieței imobiliare din Cluj. Depinde foarte mult cui te adresezi atunci când îl construiești, de exemplu dacă faci într-o locație premium, exclusivistă automat prețurile vor fi mai mari”, afirmă investitorul.

Piața imobiliară în 2019

Cu toate că zona centrală nu a fost afectată, celelalte zone ale orașului au avut modificări de preț. Anul trecut prețurile erau de 1.200 de euro pe mp în zona Turzii, anul acesta a mai crescut până la 1.400 de euro pe mp la un apartament semifinisat.

„În anul 2019, în luna iulie, după primul an de facultate am luat decizia împreună cu părinții mei să investim într-un apartament, deoarece chiria pe parcursul anilor universitari este prea scumpă, iar în final nu mă alegeam cu absolut nimic. Apartamentul este situat într-o zonă modestă a clujului (zorilor sud/ calea Turzii), dar accesibilă la toate nevoiile mele. Când am achiziționat apartamentul mp a fost de 1.050 de euro. Comparativ cu alte orașe mi se pare foarte scump, dar la finalul rezultatelor dorite știu că nu voi ieși în pierdere”, declară o tânără studentă din Cluj, Nicoleta.

O altă zona care a suferit modificări, dar nu atât de mari, este cartierul Între Lacuri.

„Am cumpărat apartamentul anul trecut prin vară, pentru a avea o stabilitate în ceea ce privește locuința. În acel moment mp era de 1.400 de euro. Prețurile, din ce am văzut, sunt destul de mari, însă dacă cauți extrem de bine și îți dorești să obții ceva bun preț-calitate, sunt sigur că o să găsești, la fel ca și în cazul chiriilor. Dacă îți aloci timp destul de mult vei găsi ceva bun, părerea mea”, afirmă Bogdan.

Zona florești a suferit o scădere a prețurilor, dacă anul trecut mp era de 1.100 de euro, anul acesta a scăzut până la aproape 950 de euro pe mp.

„Eu când am venit la Cluj, am venit pentru fotbal, am stat 3 ani în chirie, apoi m-am decis să rămân aici deoarece m-am îndrăgostit de oraș. Așadar m-am decis să îmi cumpăr un apartament de 3 camere, bugetul meu fiind de 80.000 de euro, de asta am și ales zona florești. Anul trecut am dat 1.200 de euro pe mp”, spune Ovidiu.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Studenții nu știu ce se va întâmpla cu anul universitar. Se vor întoarce aceștia la Cluj?

 

A fost inaugurat primul parc smart în Florești

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter