Ştiri din Transilvania

Tradițiile și folclorul zonei de munte din Cluj, valorificate într-un amplu proiect de cercetare

Consiliul Județean Cluj anunță un amplu proiect de cercetare și valorificare a folclorului din zona de munte a județului Cluj.

Tradițiile și folclorul zonei de munte din Cluj, valorificate într-un amplu proiect de cercetare, sursă foto: CJ Cluj Tradițiile și folclorul zonei de munte din Cluj, valorificate într-un amplu proiect de cercetare, sursă foto: CJ Cluj

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean, desfășoară pe durata anului 2020 un amplu proiect de cercetare a patrimoniului cultural tradiţional, în opt localități ale judeţului Cluj, intitulat „Zona montană a județului Cluj. Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj, 2020”.

100.000 lei, valoarea inițiativei care speră să trezească interesul pentru tradiții

Proiectul, în valoare de 99.352 de lei, beneficiază de o susținere financiară din partea Administrației Fondului Cultural Național de 70.000 de lei și va contribui la salvgardarea (ocrotirea – n.r.), digitizarea și promovarea folclorului din această zonă. Va promova diversitatea culturală a fiecărei localități cercetate și va evidenția specificul culturii tradiționale românești în spațiul multicultural al județului, potrivit Consiliului Județean Cluj.


Echipa proiectului, formată din specialiști în diferite domenii ale culturii tradiționale, angajați și colaboratori ai CJCPCT Cluj, este coordonată de șeful Biroului de cercetare, arhivare, culegere cultură și artă tradiţională din cadrul instituției, cercetător prof. Mircea Cîmpeanu, consultant artistic Adriana Andrei și manager Adriana Irimieș.

Opt localități din județul Cluj vor sta la baza proiectului folcloric

Proiectul se va desfășura în localitățile clujene Sâncrai, Călățele, Dealu-Negru, Beliș, Mărișel, Mănăstireni, Râșca și Măguri-Răcătău. Prospectarea teritoriului va fi făcută în perioada iunie-iulie 2020 de echipa de specialiști, care va face cercetări în domeniile: folclor literar, muzical şi coregrafic, ocupaţii, meşteşuguri, unelte şi industrie casnică, norme de convieţuire, port popular, grai specific, obiceiuri vechi, artă populară şi artă aplicată, cultură etnică şi antropologie culturală. Pe parcursul etapelor de lucru va fi consemnat stadiul de păstrare a tradițiilor, dar și posibilitățile de reconstituire și restaurare a celor uitate, bogate în elemente de cultură imaterială de patrimoniu local.


Zona Montană a județului Cluj este situată în jurul munților Vlădeasa, Gilău şi Muntele Mare. Din perspectivă etnografică, urbanizarea redusă și accesul dificil au fost factorii unei mai bune conservării a civilizației tradiționale specifice locului. Astfel, arealul etnografic se identifică încă prin arhitectura tradițională, specifică civilizației lemnului, prin portul tradițional, îmbrăcat cu mândrie la marile sărbători religioase de peste an, prin obiceiuri unice, precum „Colindatul cetei junilor din Mărișel”, inclus în Patrimoniul cultural mondial UNESCO, prin șezătorile de iarnă, cunoscute sub denumirea de „habă” și prin jocul satului, numit „Conacul de la Mărișel”.

Film documentar, CD, expoziții de fotografie și volum tipărit dedicate zonei montane Cluj

La finalul cercetării vor rezulta mai multe produse culturale menite să crească interesul pentru cultura tradițională, printre care:


– un film documentar care va promova individualitatea etnologică a arealului cercetat;
– CD audio cu un bogat repertoriu instrumental din zona de munte;
– expoziţii permanente de fotografie, vernisate în trei localități din arealul cercetat și o expoziţie temporară la Cluj-Napoca, pentru a stimula interesul publicului din mediul urban pentru civilizația tradițională;
– reconstituiri de obiceiuri tradiționale, prin implicarea directă a comunităților, jocul satului șezătoarea și ghicitul de noroc;
– volum tipărit, dedicat culturii tradiționale din Zona Montană a județului Cluj.

„Toate acestea vor constitui subiectul unor prezentări și lansări de produse culturale în a doua parte a acestui an, dovedind existența certă a unui bogat fond cultural istoric pe teritoriul montan al județului Cluj”, se arată într-un comunicat remis de forul administrative județean.

abonare newsletter