Ştiri din Transilvania

Cristi - adolescentul inventator ce-și pornește mașina cu telefonul mobil

Închidere centralizată, geamuri electrice și pornirea motorului mașinii de pe telefonul mobil, cădelniță electronică dintr-o mașină cu telecomandă și imprimantă 3D sunt doar câteva din proiectele realizate de un adolescent din Jibou, ce a învățat singur să realizeze dispozitive electronice complicate.

sursa foto: stirileprotv.ro sursa foto: stirileprotv.ro

În vreme ce mulți tineri de vârsta lui aleg să-și petreacă timpul liber în baruri, butonând smartphon-urile, Cristian Bodea, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic "Ion Agârbiceanu" din Jibou studiază autodidact și construiește dispozitive de care chiar și un inginer ar fi mândru. Confirmarea valorii muncii sale a venit sâmbătă, când unul din ultimele sale proiecte, sistemul de pornire-oprire a motorului unui autoturism de pe telefonul mobil a luat marele premiu al Festivalului Național al Științei de la Zalău.

Dacă îl vezi pe stradă, pare un adolescent ca atâția alții, cu blugi, bluză mulată pe corp și o frizură specifică vârstei. Pe Cristian Bodea l-am cunoscut sâmbătă, pe platoul din centrul Zalău, la cea de-a VII-a ediție a Festivalului Național al Științei. În momentul în care l-am abordat încerca să explice unui profesor universitar din Cluj-Napoca modul în care a realizat, de unul singur, o imprimantă 3D.


"Imprimanta are o parte de soft, compusă din trei programe: care proiectează, care prelucrează și care trimit comanda spre partea hard. Electronica prelucrează informația și o trimite la axele imprimantei, care se mișcă în funcție de coordonatele trimise de către calculator. Se pot face aproape orice piese, din material plastic. Cu piese făcute la imprimantă am făcut o mașină de tăiat în coordonate 3D, de exemplu", explica realizatorul imprimantei, potrivit Agerpres.

Am aflat mai târziu, de la părinții săi, că nici nu și-a dorit să participe la festival, aceștia înscriindu-l fără ca el să știe în competiția ce a reunit la Zalău cele mai bune proiecte științifice ale elevilor din șapte județe. În cele din urmă, a fost de acord, sub amenințarea că nu va mai avea acces la Dacia pe care tot el a îmbunătățit-o cu sistem centralizat de închidere, geamuri electrice și pornire de pe smartphone.


"Sistemul de pornire-oprire a mașinii de pe telefonul mobil e făcut încă de anul trecut, însă atunci nu a vrut să participe la festival. Anul acesta l-am înscris fără să știe, iar mai apoi l-am convins să vină, spunându-i că nu îi mai dau voie să conducă Dacia familiei. S-a înscris la competiție cu două lucrări: imprimanta 3D și Dacia. Deși eu consider că imprimanta a fost o lucrare mai complexă, ea fiind admirată chiar de un profesor universitar din Cluj-Napoca, juriul i-a acordat premiul festivalului pentru sistemul de pornire a mașinii", povestește Ioan Bodea, tatăl talentatului elev din Jibou.

Părinții l-au sprijinit încă de la început în proiectele sale, chiar dacă inițial au fost contrariați de pasiunea acestuia pentru demontarea jucăriilor și a altor obiecte electronice din casă. "Desfăcea tot ce apuca și apoi îmi spunea să nu îmi fac griji, pentru că le pune el la loc, dar lucrul ăsta nu se mai întâmpla. Am întrebat chiar un medic dacă nu e o problemă faptul că desface tot. Doctorul mi-a spus că nu e nimic rău în asta, ci doar demonstrează curiozitatea lui", spune mama lui Cristi.


Timid și cu un bun simț ce răzbate din fiecare gest, cu o ușoară roșeață în obraji provocată de emoția primului interviu din viață, Cristi rememorează și el vremurile copilăriei, arătând spre mașinile cu telecomandă de pe rafturile din camera sa: "De mic mi-a plăcut să desfac jucării, să văd ce se ascunde în spatele carcaselor și orice dispozitiv pe care îl aveam nu rezista mai mult de două zile nedesfăcut. În timp, din pasiunea asta am văzut la diverși prieteni anumite chestii electronice făcute de ei, precum leduri la boxe. Imediat și eu mi-am dorit să fac același lucru. Unele proiecte mi-au reușit, altele nu. Primul proiect pe care mi l-am dorit să-l fac și prima trăznaie pe care era s-o fac a fost un stroboscop, așa cum văzusem la un prieten. Am ajuns acasă și am început să șurubăresc. Din fericire, a căzut siguranța și nu m-am curentat. Aveam opt-nouă ani pe atunci".

În ultimii ani, pasiunea lui a luat forma concretă a unor proiecte realizate prin indicațiile primite de pe un forum de specialitate. Mai întâi a fost Dacia cochetă a familiei, ce nu-și arată cei 20 de ani pe care îi are. Chiar dacă a avut unele emoții, tatăl său i-a dat voie să încerce mai întâi montarea unui sistem pentru închiderea centralizată și apoi a unor geamuri electrice. Cristi își amintește chiar că a fost cu tatăl său la mecanic, pentru a vedea cum s-ar putea monta geamurile electrice. Acesta l-a privit lung și i-a spus că geamurile nu vor funcționa niciodată. S-a înșelat. Talentul adolescentului a fost mai presus de cunoștințele mecanicului, așa încât Dacia are astăzi dotări așa cum nu au multe din suratele ei. Un proiect mai complex a fost sistemul de închidere-deschidere a mașinii mai întâi de pe o telecomandă și mai apoi de pe telefonul mobil, cu o aplicație dedicată. Și acesta i-a reușit, iar demonstrația pe care o face în spatele blocului arată că este pe deplin funcțional.


Funcțională este și cădelnița electronică, făcută de acesta pentru preotul ortodox din Jibou. Dând dovadă de ingeniozitate combinată cu spirit practic, Cristi a folosit componente de la una din mașinile sale cu telecomandă, alături de o rezistență specială, pentru a concepe un sistem care, amplasat în cădelniță, să poată evapora tămâia.

"Mergeam la un meci la Cluj-Napoca cu băiatul și cu preotul ortodox de la noi din Jibou, când acesta din urmă m-a întrebat dacă nu s-ar putea face ceva ca să nu mai inspire fumul negru de la tăciunii ce ard pentru a se evapora tămâia. Pe piață există cădelnițe electronice, însă una costa circa 1.000 de lei. Avea la el o carte în care era o fotografie a unei cădelnițe. A rupt pagina și i-a dat-o lui Cristi. Băiatul i-a conceput un dispozitiv ce dă căldură și evaporă tămâia. Acesta pornește de la un buton și are baterii reîncărcabile. Preotul mai uită să îl pună la încărcat și apoi se plânge că nu ies aburii albi de tămâie, dar dacă acumulatorii sunt încărcați, merge foarte bine", afirmă Ioan Bodea, amuzat de lipsa veleităților tehnice ale fețelor bisericești.


Un aparat aparte construit de Cristi este imprimanta 3D, el sperând că în curând va fi urmată de o soră mai mare, cu mai multe capete de tăiere. Costurile proiectului nu au fost mici, depășind 2.500 de lei, dar părinții lui cred că a meritat, atâta timp cât băiatul a învățat ceva nou, care îi va putea fi de folos în cariera pe care o va urma. "Dacă mă întreba acum câțiva ani cineva ce facultate ar putea urma Cristi, n-aș fi putut să îi răspund, însă astăzi lucrurile sunt mult mai clare. Mi-ar dori să facă informatică și calculatoare", spune Ioan Bodea.

"Poate dau la Politehnică sau la aparatură medicală", contraatacă fiul. Mai este însă încă în an în care să se limpezească apele și Cristi să aleagă o specializare care să îi pună în valoare talentul. Un an în care liceanul din Jibou își va ocupa, cu siguranță, o mare parte a timpului liber cu pasiunea sa pentru electronică, punând la punct proiectele sale dragi.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter