Ştiri din Transilvania
Aşezare umană veche de 3.000 de ani, descoperită în Bistriţa-Năsăud. Au fost găsite fragmente ceramice. FOTO
O serie de fragmente ceramice găsite în timpul lucrărilor de restaurare a castelului Teleki din localitatea bistrițeană Comlod arată că este posibil ca în acel perimetru să fi existat o așezare umană ce datează din prima epocă a fierului.

O serie de fragmente ceramice găsite în timpul lucrărilor de restaurare a castelului Teleki din localitatea bistrițeană Comlod arată că este posibil ca în acel perimetru să fi existat o așezare umană ce datează din prima epocă a fierului, cu o vechime de aproximativ 3.000 de ani, potrivit informațiilor publicate vineri pe pagina de socializare a Consiliului Județean (CJ) Bistrița-Năsăud.
„Cercetările non-invazive din zona castelului au relevat existența unor clădiri anexe ale castelului, demolate cândva la începutul secolului al XX-lea, care însă fac parte organică din ansamblul de mici dimensiuni ale castelului. În pământul decapat au fost identificate o serie de fragmente ceramice de epocă hallstattiană care sugerează faptul că sub aceste construcții există posibilitatea existenței unei așezări umane din prima epocă a fierului, cultura Gâva circa 1.000-750 a.Chr”, se arată în informarea de pe Facebook.
Potrivit Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, cercetările vor continua până la descoperirea tuturor complexelor arheologice.
Reabilitarea castelului Teleki din Comlod, proiect demarat în noiembrie anul trecut, beneficiază de finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.
Valoarea totală a proiectului este de peste 51,4 milioane de lei, din care 28,5 milioane de lei reprezintă finanțarea europeană nerambursabilă.
Obiectivul general al proiectului este conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a castelului Teleki de la Comlod, așa cum s-a întâmplat cu castelul Teleki de la Posmuș, ambele monumente istorice fiind în proprietatea CJ Bistrița-Năsăud.
Lucrările la acest obiectiv, ce datează din secolul al XVIII-lea și aflat într-o stare avansată de degradare, ar trebui terminate până la sfârșitul anului 2028.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: