Sport

Tibi Ușeriu, după abandonul din cursa Yukon Arctic Ultra: „Am încasat o nouă lecție de băgat la cap”

Maratonistul Tibi Ușeriu a început cei 700 km la Yukon Arctic Ultra, însă organizatorii l-au scos din concurs după ce a suferit degerături la degetele piciorului drept.

Cu toate că zona în care se desfășoară cursa este apropiată de zona în care Tibi a fost la 6633 Arctic Ultra, temperaturile scăzute ale lunii februarie i-au cauzat probleme lui Tibi Ușeriu. Acesta a fost transportat de urgență la spital cu elicopterul.

Tibi Ușeriu a reușit să parcurgă într-o singură zi 90 de kilometri la Yukon din totatul de 700.


Pe patul de spital, după ce și-a revenit de la frigul de afară, Tibi Ușeriu a reușit să transmită câteva impresii după abandonul cursei. Acesta spune că va fi nevoit să stea o săptămână în spital pentru a face dializă.
„Pun pariu că mulți dintre voi vă puneți întrebarea asta. Adică merită să mergi la capătul lumii ca să îngheți în somn, ca fetița cu chibriturile? Bineînțeles că merită! La fel ca fiecare secundă trăită din viața asta. Iar ratările sunt, de fiecare dată, un profesor mai eficient decât orice triumf. Ele fac parte din poveste și trebuie să fie asumate ca atare. Acum sunt în spital, conectat la aparate și monitoare. Timp de 5 zile, cam 6 ore pe zi, o să fac un fel de dializă menită să-mi dilate vasele sanguine. Apoi mi se va decide soarta. În loc să alerg prin sălbăticie, cum mi-aș dori, stau legat de un pat cu multe fire. În loc să termin restul de 600 de kilometri pentru care am venit, am timp de confesiuni. Asta mă cam deranjează”, a scris Tibi Ușeriu pe pagina de facebook.

În ceea ce privește piciorul ale căror degete au fost degerate la momentul în care organizatorii au considerat că este mai bine să abandoneze, doctorii spun că dau semne bune.
„Degetele de la piciorul stâng nu le simt în continuare. Sunt bășicate, umflate și arată dramatic. Medicii zic că toate astea sunt semne bune, deși mie, sincer, nu-mi par”, a mai scris Ușeriu.


Tibi Ușeriu spune că visează să alerge într-o bună zi toți cei 1000 de kilometri. Cu toate degetele de la picioare, dacă se poate.

Maratonistul Tibi Ușeriu povestește și ce s-a întâmplat, ce a omis din strategia de concurs pentru a ajunge în situația de abandon.
„Eram pe poziția a treia. Mă simțeam bine și totul părea în grafic. Planul meu era să dorm puțin și să plec înaintea numărului unu. Iar aici, adrenalina mi-a jucat o festă neașteptată. Ajunsesem în acest punct după o urcare și eram plin de elan. Am dormit doar două ore. Afară. Așa era regula. Încălzit fiind și focalizat pe strategia de a trece în frunte, acolo unde îmi place de obicei, am ratat din ecuație două detalii esențiale. Primul a fost temperatura. Eram convins că sunt în jur de -20 de grade, însă, aveam să aflu prea târziu, the real feel era de -44! Al doilea a fost echipamentul. În sanie aveam încălzitoare, papucei de puf, ciorapi groși, de toate. Le-am ignorat cu bună știință. Noroc că organizatorii au impus o regulă nouă de control medical al extremităților fiecărui participant care pleacă din punctele de control: nas, urechi, mâini și picioare. Nu simțeam nimic în neregulă, umblam perfect normal. Doar că toate degetele de la piciorul stâng îmi erau albastre ca albastrul de Voroneț. Când am citit panica din ochii lor, am știut că lucrurile vor lua altă întorsătură decât în planurile mele. A fost chemat un elicopter și, ca vântul, m-am trezit la spital. Din albastre, degetele se făcuseră acum negre. Medicii au zis că sunt degerături de gradul III”, a povestit Tibi Ușeriu.


Maratonistul ardelean spune că și-a încasat o lecție bună în această competiție.
„Am încasat o nouă lecție de băgat la cap. Natura trebuie respectată, cu ea nu e de joacă. La termometru e bine să te uiți, nu să te bazezi pe simțuri. Decât să mori ca un erou, mai bine te lași salvat. Regret ceva? Ca de obicei, nimic. Drumul cel adevărat stă mereu înainte”, mai scrie Ușeriu.

Tiberiu Ușeriu (45 de ani) a câștigat, în luna martie 2018, pentru a treia oară consecutiv Ultramaratonul Arctic Ultra 6633. Ușeriu este singurul sportiv care a câștigat de trei ori consecutiv Ultramaratonul Arctic Ultra 6633, una dintre cele mai dure curse din lume.


Ardeleanul a câştigat ediţia din 2016 în 173 de ore şi 40 de minute, alţi doi români terminând la egalitate pe locul 3, Vlad Tanase şi Andrei Rosu, iar în ediţia din 2017, Uşeriu a câştigat cu timpul de 158 de ore şi 25 de minute.

Yukon Arctic Ultra este o cursa de 700km, cu startul în Whitehorse și finiș în Dawson.

Ultimele Stiri
abonare newsletter