Sport

Decizia luată de Iohannis după ce anul trecut la un meci de baschet la Cluj s-a intonat imnul Ţinutului Secuiesc, după imnul României

Proiectul privind intonarea imnului naţional la competiţii sportive a fost promulgat vineri de către preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege care prevede intonarea imnului naţional al României pe stadioane şi alte baze sportive cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive la nivel naţional, doar la finala unei competiţii sau la turneul final, a fost promulgat, vineri, de către preşedintele Klaus Iohannis, scrie news.ro.

Conform Administraţiei prezidenţiale, Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 10 din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.


Proiectul de lege a fost adoptat, în 4 aprilie, cu unanimitate de voturi, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

”Imnul naţional al României se intonează şi pe stadioane şi la alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale de nivel naţional doar la finala unei competiţii sau, după caz, la turneul final, pentru toate categoriile de vârstă”, prevede iniţiativa legislativă.


Proiectul a fost iniţiat de mai mulţi lideri PSD, printre care Liviu Dragnea, Florin Iordache, Marian Neacşu, Mihai Fifor, Gabriela Firea, precum şi fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea.

Iniţiativa a fost adoptată de Senat în septembrie 2016.


Proiectul a fost depus după ce, în ianuarie 2016, la meciul de baschet feminin Sepsi Sfântu Gheorghe - U Cluj a fost intonat imnul Ţinutului Secuiesc, după imnul României, jucătoarele din Cluj plecând de pe arenă. În urma acestui scandal, ministrul Sportului de la acea vreme, Elisabeta Lipă, a dat o circulară, în care atrăgea atenţia că, potrivit legii, imnul se intonează doar în cazul competiţiilor sportive internaţionale.

Lipă a fost acuzată atunci că circulara înseamnă de fapt "interzicerea" imnului naţional la competiţiile naţionale.


În Parlament, senatorii şi deputaţii au afirmat că există un vid legislativ în cazul imnului la competiţiile naţionale şi au cerut măsuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter