Sport

Cele mai mari surprize din istoria Cupei Mondiale. Povestea titlului mondial pierdut de Ungaria

La scurt timp după începerea Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, am avut parte de surprize de proporții. Însă de-a lungul istoriei sale, Cupa Mondială a pus în scenă și alte meciuri incredibile.

Jucătorii Camerunului bucurându-se la gol/FOTO: FIFA.com Jucătorii Camerunului bucurându-se la gol/FOTO: FIFA.com

 

 


Mondialul găzduit în micuța țară arabă a avut lovitura de începere duminică, cu un meci banal în care Qatar a intrat în cărțile de istorie ca fiind prima țară gazdă care a pierdut meciul inaugural. Istoria Cupei Mondiale este plină de astfel momente remarcabile.

 


Surprize Recente

 

Argentina 1 - 2 Arabia Saudită (2022)

Jucătorii Arabiei Saudite după al doilea gol împotriva Argentinei/FOTO: FIFA.com

Argentina a ajuns la acest mondial ca una dintre favorite. Selecționata sud-americană ajunsese la 36 de partide fără înfrângere înaintea meciului cu Arabia Saudită, cifra fiind cu una mai puțin decât recordul stabilit de Italia.


După o primă repriză frustrantă în care Argentina a marcat 3 goluri din ofsaid și a intrat în cu doar 1-0 la cabine, nimeni nu putea prezice ce se va întâmpla în a doua repriză. Arabia Saudita a ieșit de la vestiare hotărâtă, jucând un fotbal curajos, iar în doar cinci minute a reușit să întoarcă scorul grație reușitelor lui Alshehri și Aldawsari.

Astfel, naționala lui Messi a fost învinsă în primul meci al mondialului.


Germania 1 - 2 Japonia (2022)

Takuma Asano după victoria cu Germania/FOTO: FIFA.com

Încercând să spele rușinea de la mondialul din 2018, Germania a venit încrezătoare în Qatar. Plină de jucători tineri de valoare împreună cu veterani ai mondialului câștigat în 2014, „die mannschaft” spera la o ședere cât mai liniștita pe malul golfului arab. Însă țara niponă le-a încurcat planurile.

Germania a dominat confortabil partida, având majoritatea posesiei și a fazelor de poartă, jucătorii germani fiind siguri de victorie. Însă prin avantajul minim de un gol menținut de nemți pe durata partidei, împreună cu golurile neașteptate marcate pe final de Doan și Asano, Arabia Saudită a făcut ca visul mondial al Germaniei să înceapă cu pas greșit.


Italia 0-1 Costa Rica (2014)

Jucătorii naționalei Costa Rica după calificarea din faza grupelor/FOTO: FIFA.com

Costa Rica era văzută ca victimă sigură într-o grupă cu trei foste campioane mondiale. Însă contrar așteptărilor, mica țara din America Centrală a câștigat grupa din care făcea parte, trecând pentru prima oara în istoria sa de grupele turneului.

Cea mai mare surpriza a venit în meciul cu Italia, după o partidă echilibrată cu faze la ambele porți. Mai inspirați au fost însă costaricanii, dând lovitura de grație înaintea pauzei prin Bryan Ruiz.

Costa Rica avea să ajungă în cadrul acelei Cupe Mondiale din Brazilia până în sferturile de finală.

Surprizele de poveste

 

Coreea de Sud 2-1 Italia (2002)

Coreenii în meciul cu Italia/FOTO: FIFA.com

Fiind la a șasea participare la Cupa Mondială, Coreea de Sud era departe de a fi o debutantă a competiție. Însă la fel de departe era de o echipă suficient de puternică pentru a învinge un colos al fotbalului cum este Italia.

Partida în sine este și astăzi subiect de controversă. Protagonistul a fost arbitrul Byron Moreno, care a luat o multitudine de decizii discutabile împotriva Italiei. Însă acest fapt nu ia din meritul naționalei sud-coreene care a dat lovitura în minutele suplimentare a partidei prin Ahn Jung-Hwan.

Coreea de Sud avea să ajungă în finala mică a turneului unde avea să piardă în fața Turciei, după ce în sferturi a trecut chiar de Spania.

Argentina 0-1 Camerun (1990)

Roger Milla în acțiune contra Columbiei/FOTO: FIFA.com

Argentina începea mondialul din Italia drept deținătoarea titlului mondial. Spectatorii din Milano se așteptau ca naționala condusă de Diego Maradona să facă spectacol în primul său meci. În schimb, „leii neîmblânziți” au produs surpriza la capătul unui joc modest făcut de campionii mondiali. 

Eroul naționalei Camerunului a fost Francois Omam-Biyik, după un gol reușit în a doua repriză. Echipa condusă de legendarului Roger Milla s-a mai remarcat prin două cartonașe roșii încasate pe final, în urma a două intrări periculoase. 

Camerun a ajuns în premieră până în sferturile de finală, în timp ce Argentina ajungea până în finală, pe care urma să o piardă împotriva Germaniei.

Algeria 2-1 Germania de Vest (1982)

„Rușinea de la Gijon”/FOTO: FIFA.com

Germania de Vest venea drept una dintre favoritele la câștigarea Campionatului Mondial din Spania. Algeria se afla în fața primului său meci la un turneu final al Cupei Mondiale.

Africanii au fost cei care au deschis surprinzător scorul prin Rabah Madjer, nemții egalând prin Karl-Heinz Rummenigge. Însă la niciun minut diferență, eroul algerienilor devenea Lakhdar Belloumi, stabilind scorul final de 2-1.

În meciurile finale ale acestei grupe, Algeria a învins Chile cu scorul de 3-2, fiind aproape de o calificare istorică. Însă în ultimul meci, Germania și Austria puteau să meargă amândouă mai departe dacă nemții învingeau cu 1-0. Astfel, cele două naționale s-au înțeles între ele, episodul fiind supranumit „Rușinea de la Gijon”. După acest episod, ultimele două meciuri din grupă se joacă în același timp.

Surprizele legendare

Miracolul de la Berna: Ungaria 2-3 Germania (1954)

Decernarea premiului Jules Rimet căpitanului Germaniei/FOTO: captură ecran - FIFA.com

Considerat una dintre cele mai spectaculoase finale din istoria campionatului mondial, finala din Berna, Elveția o avea ca și favorită clară pe Ungaria. Maghiarii treceau prin cea mai bună perioadă fotbalistică din istorie, având în componență jucători precum Puskás, Kocsis sau Bozsik. În anii premergători întâlnirii, naționala Ungariei a avut 31 de meciuri consecutive fără înfrângere, meciul de referință din acea perioadă fiind o victorie pe Wembley în fața Angliei, scor 6-3. Ungaria a devenit astfel prima națională în afara Marii Britanii sau a Irlandei care a învins Anglia pe pământ britanic.

Echipa Germaniei de Vest nu dispunea de forța pe care aveau să o arate succesoarele acesteia. Fiind primul turneu final la care participa după al Doilea Război Mondial și având un lot majoritar format din jucători amatori, nimeni nu dădea o șansă reala nemților. În special că Germania a mai întâlnit Ungaria în faza grupelor turneului din Elveția, maghiarii învingând cu scorul de 8-3.

Meciul a început spectaculos, Ungaria ducând scorul la 2-0 în primele zece minute ale partidei. Însă răspunsul Germaniei de Vest a fost imediat, aducând tabela la 2-2 după doar 8 minute. Golul victoriei a venit din partea lui Helmuth Rahn în minutul 84. Ferenc Puskas ar fi readus egalarea, însă golul său a fost anulat pe motiv de ofsaid.

Germania câștiga astfel primul său titlu internațional. Ungaria nu a mai ajuns niciodată într-o fază atât de avansată la un turneu final.

Maracanazo: Brazilia 1-2 Uruguay (1950)

 

Al doilea gol al Uruguayului înscris de Ghiggia/ FOTO: wikipedia.com preluată de pe elgrafico.com.ar 

Meciul dintre Brazilia și Uruguay va rămâne în istorie drept cea mai mare șocantă finală din istoria Cupei Mondiale. Jucată pe stadionul Maracanã din Rio de Janeiro, meciul a avut cea mai mare audiență înregistrată la un meci de fotbal, cifra oficială ajungând la 173.830 de oameni. Unele surse spun că au fost prezenți peste 200.000 de oameni.

Turneul din 1950 a fost diferit. Câștigătoarele fiecărei dintre cele 4 grupe ajungea în grupa finală. Înaintea ultimului meci dintre Brazilia și Uruguay, Brazilia avea nevoie doar de un egal pentru a câștiga mondialul, în timp ce Uruguay avea nevoie de o victorie.

Astfel, după ce Brazilia a deschis scorul prin Friaça la începutul celei de-a doua reprize, situația părea clară. Însă uruguayenii au întors situația pe final prin reușitele lui Schiaffino și Ghiggia. Tot stadionul populat de cei peste 170.000 de oameni a rămas fără glas până la fluierul final.

Șocul înfrângerii a fost așa de mare încât câțiva fani brazilieni s-au sinucis în stadion, alte valuri urmând în toată țara în zilele ce au urmat. Presa din Brazilia era așa de sigură de victoria jucătorilor încât cu câteva zile înainte de finală îi numeau deja campioni mondiali. Cel mai șocant moment de după finală a fost acela când cele 22 de medalii de aur, deja inscripționate cu numele jucătorilor Braziliei, au fost aruncate.

 

CITEȘTE ȘI:

Cupa Mondială din Qatar începe astăzi, cu meciul dintre reprezentativa ţării gazdă şi Ecuador

Burleanu: Naționala României ar fi avut loc la Cupa Mondială și putea depăși faza grupelor

Ultimele Stiri
abonare newsletter