Social

Program pentru salvarea animalelor sălbatice rănite sau în pericol, la Cluj: „Dacă vezi un accident nu trece nepăsător!”

Un program pentru salvarea animalelor sălbatice a fost pornit la Cluj. „Save the deer”, un proiect de intervenție, transport și recuperare a animalelor sălbatice aflate în pericol.

Program pentru salvarea animalelor sălbatice rănite sau în pericol, la Cluj / Foto: depositphotos.com Program pentru salvarea animalelor sălbatice rănite sau în pericol, la Cluj / Foto: depositphotos.com

 


 


Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB a anunțat un nou program care „sare” în ajutorul animalelor sălbatice.

 


Este vorba despre programul „Save the deer”, un program de intervenție, transport și recuperare a animalelor sălbatice rănite, aflate în pericol sau în afara habitatului. Pentru acest program, OPMCB colaborează cu mai mulți medici veterinari din Cluj și biologi.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

De asemenea, obiectivul acestui program este de a crea „un fel de SMURD pentru animale”.


„Te-ai săturat să vezi sânge, pene, blană pe asfalt?”

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului se adresează celor care „s-au săturat să vada sânge, pene, blană pe asfalt” și prin acest program intenționează să le arate cum pot să ajute atunci când văd un animal rănit de mașină sau aflat în pericol:

„Ai observat uneori un animal sălbatic rănit sau rătăcit și nu ai știut ce să faci? Ți s-a întâmplat să vezi sau ți-au povestit cunoscuții despre o căprioară rănită, o vulpe, o pasăre lovită de mașină sau rătăcită, ba chiar un arici, o broască țestoasă sau să auzi că cineva a omorât un șarpe «diabolic»?


Sau chiar despre persoane care dețin ori capturează ilegal animale sălbatice, precum pasărea din imaginea cu colivia?

Pasăre, ținută captivă într-o colivie / Foto: Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB

Dacă te-ai săturat sa vezi sânge, pene, blană pe asfalt atunci când mergi în vacanță sau pur și simplu în drumul tău zilnic, atunci poți să fii atent la câteva lucruri și să sprijini proiectul nostru.

Știm că programul nu va elimina accidentele, însă își propune să le reducă și să te facă și pe tine să simți că ai ajutat acel animal, că ai dat dovadă de implicare civică și că nu faci parte din grupul celor ignoranți sau al celor care cred că «precis va veni cineva după mine și va rezolva»”, au transmis reprezentanții OPMCB.

Cum poți să ajuți?

OPMCB îi îndrumă pe cei care sunt martori la un accident, în care un animal sălbatic a fost rănit, să nu treacă nepăsători și să apeleze numărul de urgență 112 sau chiar la ei (OPMCB)

Anumite specii sunt de interes cinegetic, iar capturarea și reținerea animalelor sălbatice, fără drept, este interzisă, astfel, dacă vă sunt cunoscute cazuri în care sunt ținute animale captive ar trebui să le anunțați.

Recomandări de la Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului:

„În primul poți să ne suni și să asculți ce te sfătuim, să intervii tu și dacă nicidecum aceste lucruri nu sunt posibile, încercăm noi să intervenim.

  •  Să fii atent în primul rând la modul în care conduci și la falsa «libertate» și bunăstare a animalului din curtea ta, pentru a nu ajunge acesta însuși o victimă. 
  •  Dacă ești pus într-o situație limita pe șosea sau în oraș, să ne anunți pe noi și să apelezi numărul de urgență 112 dacă animalul în pericol se încadrează în speciile: căprior, cerb, mistreț, lup, râs, urs etc. 
  •  Te rugăm să ne apelezi la numărul de telefon de pe pagină: 0741 028 697 și preferabil să ne trimiți imagini sau filmări pe WhatsApp de la fața locului, pentru a te putea îndruma cât mai rapid și mai corect. 
  •  De asemenea, dacă observi că o persoană maltratează sau ucide cu intenție un animal, sălbatic sau domestic, sau îi produce rău dintr-o neglijență care încalcă legea, înregistrează video momentul, doar apoi sună la 112 și dacă este animal domestic încearcă să îl transporți de urgență la o clinică veterinară.”

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Urs, lovit de DOUĂ mașini. Animalul a fugit în pădure în urma impactului. Care e starea lui?

Urs, LOVIT dur de o mașină. Animalul a rămas în agonie pe marginea drumului. FOTO

abonare newsletter