Social

Cum a fost la prima ediție a olimpiadei internaţionale de limba franceză care a avut loc la Cluj

27 de elevi din șase țări francofone (Albania, Armenia, Macedonia, Bulgaria, Republica Moldova și România) au participat ieri la prima ediție a Olimpiadei internaționale de franceză pentru Europa Centrală și de Est organizată la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

 „Având în vedere că orașul este declarat Capitală Europeană a Tineretului pentru 2015, ne-am gândit că cea mai bună ocazie pentru a promova francofonia în acest oraș, în România și în țările din sud-estul Europei ar fi să propunem orașul Cluj-Napoca drept gazdă a primei olimpiade internaționale de limba franceză pentru țările membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei”, a menționat Manuela-Delia Anghel, inspector general de limbi romanice din cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice.

„Propunerea a fost ca România să fie deschizătoare de drumuri pentu acest proiect inedit, iar dacă va avea succes, pe rând cele șase țări să fie gazdele organizării acestei olimpiade”, a mai adăugat ea.


Inovația acestui concurs internațional constă în proba pe echipă, formată din cinci elevi, câte un reprezentant din fiecare țară, care au avut de elaborat, pornind de la un document video declanșator, prima pagină a unui ziar, prezentare care va fi făcută în fața unui juriu. Cealaltă probă a fost una scrisă, la care s-a lucrat individual, unde elevii trebuiau să realizeze un eseu argumentativ pe o temă dată.

„Subiectele au fost foarte interesante, să fiu sincer. Am fost împărțiți în două grupuri: unul în care eram la nivel bilingv și cel care era la nivel normal. Cei de la la B1 au avut subiectul călătoritului ca o modalitate de distracție, iar cei de la nivelul B2, au trebuit să scrie despre cum fotografiile, mai mult sau mai puțin calitative, influențează turismul. Au fost foarte interesante subiecte, despre care am putut scrie mult. A fost o experiență uimitoare pentru mine și abia aștept să particip la altă sesiune de examinare de acest fel”, a spus elevul albanez Iuri Dasçi, 16 ani.


O părere asemănătoare a avut-o și eleva Sara Satiroska, 17 ani, din Macedonia: „Subiectele au fost foarte interesante și potrivite pentru tineri. Adică a trebuit să scriem despre turism, despre cum influențează ochiul fotografului percepția pe care ne-o formăm despre unele locuri”.

Reprezentanta Clujului a fost eleva Marie-Rose Pop care a declarat: „Subiectele mi s-au părut chiar simple, nu neapărat din punct de vedere al cerinței, dar există o notă care se dă creativității și acest lucru m-a ajutat să trec peste probe mai ușor. Munca în echipă ne-a ajutat să ne cunoaștem mai bine și chiar în stadiul de competitivitate, să devenim prieteni.”


România a avut șase reprezentanți la olimpiadă, doi elevi din București, doi din Iași, unul din Prahova și pe clujeanca Marie-Rose Pop, elevă în clasa a XI-a a „Liceului Teoretic Mihai Eminescu”.

Ea a povestit pentru Monitorul de Cluj despre pasiunea ei pentru limba franceză: „Cred că nu există o vârstă la care am început să prind dragoste pentru limba franceză, din câte îmi amintesc eu, a fost dintotdeauna o pasiune de a mea pe care am sperat că o pot continua la liceu și bineînțeles aducând și o reușită profesorului care m-a îndrumat în tot acest timp.”


Profesoară de limba franceză Ildiko Pop a fost cea care s-a ocupat de pregătirea elevei din Cluj-Napoca. „Eleva Marie-Rose Pop este o pasionată a limbii franceze și aici am găsit punctul convergent între noi. Pasiunea ei a dat roade anul trecut, în clasa a X-a unde a participat la olimpiada națională și a obținut 9,75, ceea ce a impulsionat-o foarte mult, a făcut-o să lucreze în continuare. Chiar dacă într-o carieră de profesor ai un singur elev ca și Marie-Rose, este mulțumirea unei asemenea cariere, este o satisfacție profesională reală”, a spus profesoara. 

Elevii vor fi premiați pentru rezultatele obținute dar și pentru participare cu medalii, diplome, bani, tablete, aparate de fotografiat sau premii surpriză oferite de MECȘ și parteneri. Festivitatea va avea loc în sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor de la UBB, iar invitat de onoare este Chantal Moreno, directorul Biroului pentru Europa Centrală și de Est al OIF. 


În perioada 7-10 mai se desfășoară în Cluj-Napoca două olimpiade internaționale: Limba franceză și Limba și literatura maghiară.

Articol scris de Roxana Nastor, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul III

Foto: Saul Pop, student la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Ultimele Stiri
abonare newsletter