Social

Scandal între UMF Cluj-Napoca şi DSP Cluj pe tema avizelor de liberă practică. Absolvenţii, puşi în stand by la angajare

Sute de absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca cu diplomă de kinetoterapeuţi s-au trezit peste noapte că nu pot profesa în domeniul în care au absolvit din cauză că Direcţia de Sănătate Publică Cluj refuză să le elibereze avizul de liberă practică. În schimb, ei au primit din partea Ordinului Asistenţilor Medicali din România un certificat prin care sunt autorizaţi să practice profesia de asistent. „E ca şi cum am fi făcut o şcoală postliceală”, reclamă tinerii.

sursa foto drluca.ro sursa foto drluca.ro

Absolvenţii  Facultăţii de Medicină, specializarea Balneo-Fiziokinetoterapie şi Recuperare Medicală, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, promoţiile 2011, 2012 şi 2013, reclamă faptul că nu se pot angaja pe posturile pentru care sunt calificaţi din cauza demersurilor făcute de Ordinul Asistenţilor Medicali din România (OAMR) care i-a preluat de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

Soartă incertă

Foştii studenţi se plâng de faptul că după ce au terminat cursurile de Balneo-Fiziokinetoterapie şi Recuperare Medicală pe certificatul de liberă practică emis de Ordinul Asistenţilor Medicali din România scrie că sunt autorizaţi să practice meseria de asistent. Ei sunt nemulţumiţi şi spun că nu Ordinul Asistenţilor Medicali ar fi trebuit să le elibereze autorizaţia de a practica profesia, ci DSP-urile.


“De unde şi până unde să ajung asistent? Nu sunt asistent, sunt balneofiziokinetoterapeut, absolvent de studii superioare, cu anumite competenţe în domeniu. Dacă ar dori, cei de la DSP Cluj ar putea elibera aceste avize de liberă practică. Înainte eliberau”, spune un absolvent.

Ei sunt disperaţi şi spun că nu se pot prezenta la concursuri pentru a ocupa posturi de kinetoterapeuţi, deoarece printre actele necesare li se cere şi avizul de liberă practică de la Direcţia de Sănătate Publică, pe care nu îl au.


Absolvenţii sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu au fost înştiinţaţi de către reprezentanţii UMF Cluj-Napoca la înscrierea la această specializare că vor deveni asistenţi şi nu kinetoterapeuţi. “Studenţii de la taxă plătesc anual sume consistente, mai mari decât la Universitatea Babeş-Bolyai, şi se trezesc că la final sunt asistenţi”, spune revoltat un alt absolvent.

“Ştim că alte Direcţii de Sănătate Publică din ţară eliberează avize de liberă practică. La Cluj de ce nu se poate? Dacă vreau să mă angajez în străinătate pe un post de kinetoterapeut şi depun acest certificat unde scrie că sunt autorizat să practic profesia de asistent ce credeţi că se va întâmpla?”, mai spune alt absolvent.


DSP Cluj dă vina pe UMF

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj spun că de vină pentru situaţia creată ar fi cei de la UMF Cluj-Napoca.

“De vină pentru situaţia creată sunt cei de la UMF Cluj-Napoca care pe diplomele eliberate absolvenţilor scrie că respectivul/respectiva este licenţiat în tehnici de balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare şi nu scrie simplu kinetoterapeut. Acolo la UMF s-a făcut această diferenţiere. Aici e vorba de aplicarea unui ordin de ministru. Este treaba UMF-ului să reglementeze pentru ce fel de profesie îşi pregătesc studenţii. Dacă pe diploma de licenţă ar fi scris kinetoterapeut atunci DSP ar fi eliberat avizul de liberă practică pentru meseria de kinetoterapeut, dar pe diplomele lor scrie că sunt licenţiaţi în tehnici de balneo-fiziokinetoterapie şi atunci ei cad sub incidenţa Ordinului Asistenţilor Medicali din România care i-a autorizat să practice profesia de asistent. Sunt două profesii diferite care se desfăşoară diferit. Nu le putem pune în aceeaşi oală. Toţi care sunt kinetoterapeuţi funcţionează în baza avizului de la DSP, iar cei licenţiaţi în tehnici de balneo-fiziokinetoterapie funcţionează în baza certificatului de membru al Ordinului Asistenţilor Medicali generalişti din România. Cei care au primit autorizarea să practice profesia de asistent vor rămâne cu această autorizare. Aceasta nu mai poate fi schimbată”, transmit reprezentanţii DSP Cluj.


Cum se apără UMF Cluj-Napoca

Chestionaţi în legătură cu această situaţie, reprezentanţii UMF Cluj-Napoca se apără şi spun că recunoașterea calificărilor și autorizației practicii profesionale se face pe baza competențelor conferite de diplomă și nu pe baza denumirii specializării.

“Recunoașterea calificărilor și autorizației practicii profesionale în toată lumea și cu precădere în Uniunea Europeană (reglementată prin ordonanță) se face pe baza competențelor conferite de diplomă și a suplimentului de diplomă anexat, și nicidecum pe baza denumirii specializării. Acest lucru este confirmat și de faptul că numeroși absolvenți ai licenței în tehnici de balneofiziokinetoterapie și recuperare lucrează și în sistem bugetar și în sistem privat (PFA), exercitându-și profesia de kinetoterapeut”, au precizat reprezentanţii UMF Cluj-Napoca.


Absolvenţi, aşteptaţi modificarea legii

În 2014, Autoritatea Naţională pentru Calificări într-o adresă trimisă către rectorul UMF Cluj-Napoca Alexandru Irimie transmite că “titlul conferit de licenţiat în tehnici de balneofiziokinetoterapie şi recuperare a fost stabilit în etapa aprobării HG nr. 143/2013, în urma consultărilor care au avut loc cu universităţile de medicină şi farmacie din ţară şi cu reprezentanţii Ordinului Asistenţilor Medicali din România”.

“Efectele aplicării acestei hotărâri de Guvern s-au produs deja pentru absolvenţii anilor 2011, 2012 şi 2013, eliberându-se diplome cu titlul reglementat de acest act normativ. Modificarea titlului absolvenţilor din licenţiat în tehnici de balneofiziokinetoterapie în fiziokinetoterapeut este luată în considerare pentru următorul proiect de hotărâre de Guvern privind denumirile calificărilor şi titlurilor conferite absolvenţilor învăţământului universitar de licenţă înmatriculaţi în anul I de studii în anii universitari 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014. De asemenea, reprezentantul Confederaţiei Mondiale de Fizioterapie- regiunea Europa a susţinut faptul că, la nivel european, recunoaşterea acestei calificări se face pornind de la verificarea competenţelor dobândite şi mai puţin de la denumirea calificării sau a tilului dobândit”, se arată în adresată înaintată rectorului Irimie.

Unde se pot angaja

Conducerea Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca recunoaşte că în clasificarea  ocupaţiilor din România nu există meseria de asistent medical licenţiat în balneo-fiziokinetoterapie.

“Aceşti absolvenţi se pot prezenta cu această clasificare (asistent medical licenţiat în balneo-fiziokinetoterapie – n.red.) la concurs, de exemplu, la Spitalul de Recuperare cu condiţia ca postul scos la concurs să fie pentru persoane cu studii superioare. Posibilitatea prin care aceşti absolvenţi nu se poate prezenta la un anumit concurs ar fi ca postul respectiv să nu fie pe categoria lui de pregătire”, este explicaţia conducerii Spitalului Clinic de Recuperare. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter