Social

Atenţie părinţi clujeni! Veţi fi amendaţi dacă copilul lipseşte mult timp de la şcoală

Doar într-un semestru, elevii clujeni au lipsit au reuşi să însumeze un număr de 376.225 de absenţe nemotivate.

Elevii chiulesc din ce în ce mai mult de la orele de curs, iar autorităţile nu ştiu cum să stopeze acest fenomen. Au fost introduse fel de fel de metode pentru a-i face pe copii să stea la şcoală, însă fără niciun rezultat.

Autorităţile au tăiat alocaţiile copiilor care au mai mult de 20 de absenţe, îi exmatriculează pe cei care lipsesc în masă de la şcoală şi îi anunţă pe părinţi atunci când copilul nu are un comportament adecvat în unităţile de învăţământ. Cu toate aceste măsuri, pare că nimic nu-i sperie pe copiii din ziua de astăzi.

Mai nou, reprezentanţii Ministerului Educaţiei vor ca părinţii copiilor cu multe absenţe să fie amendaţi. Deocamdată această prevedere este inclusă în proiectul privind regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, pus în dezbatere publică, zilele trecute de autorităţi.

Amenzi de 1.000 de lei

Banii, pe care va trebui să-i plăteasă părintele pentru absenţele copiilor, nu sunt deloc puţini. Conform proiectului, amenzile sunt cuprinse între 100 şi 1.000 de lei. În cazul în care părintele nu va putea să achite amenda va trebui să presteze muncă în folosul comunităţii.
Deocamdată nu se ştie cu exactitate la ce număr de absenţe vor fi aplicate amenzi. Totodată, părintele are obligaţia ca, cel puţin odată pe lună să ia legătura cu învăţătorii, respectiv diriginţii, pentru a cunoaşte evoluţia elevului, iar prezenţa lui va fi consemnată în caietul profesorului cu nume, dată şi semnătură.

Amenzi vor primi şi părinţii care nu-şi trimit sau nu îşi lasă copiii să urmeze cursurile unei şcoli.


Părinţii, pro şi contra

Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte amenzile date părinţilor pentru absenţele copiilor. Dana Cornea, mama unui elev în clasa a VII-a, este de părere că: “într-un fel este bine că se aplică amenzi părinţilor. Poate aşa copilul, de frica părinţilor, va fi mai motivat să stea la şcoală. Pe de altă parte, mă gândesc că elevii care provin din familii sărace şi în care există probleme, au un comportament mai puţin adecvat şi preferă să facă altceva în timpul în care ar trebui să stea la şcoală. Vă daţi seama că acel părinte nu va avea bani să plătească amenda”.

Conform unei statistici întocmite de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj pe primul semestru al anului şcolar 2013-2014, se arată că au fost înregistrate un număr de 376.225 de absenţe la elevii din mediul şcolar primar, gimnazial, liceal şi profesional.


Câteva dintre motivele pentru care au aceştia au lipsit, fără a le fi motivate absenţele, sunt: dezinteresul faţă de şcoală, faptul că au întârziat la ore, că trebuie să muncească pentru a-şi intreţine familia sau că au plecat în străinătate fără a anunţa conducerea şcolii în care studiază.

Ultimele Stiri
abonare newsletter