Social

Terapie prin artă la Spitalul de Recuperare Cluj

Pacienţii internaţi în această perioadă la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj vor avea parte de un tratament mai special.

sursa foto: create.act.enjoy sursa foto: create.act.enjoy

Pozitivitatea, optimismul şi credinţa că te vei face bine, sunt doar câteva dintre elementele care ajută o persoană să se vindece de boală de care suferă – la aceste concluzii au ajuns cercetătorii în urma unor studii efectuate în ultimii ani.

Terapia prin artă este un tip de terapie care se practică de mulţi ani în unele ţări ale lumii, iar de curând a fost introdusă şi în România. Cu ajutorul acestei terapii pacientul este făcut să uite pentru câteva ore de boala de care suferă, i se induce o stare de bine, de fericire, de credinţă, stări care contribuie la însănătoşirea organismului.


De acest tip de terapie vor beneficia în această perioadă şi pacienţii care sunt internaţi la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj. Terapia este oferă de membrii unei companii independentă de teatru şi film.

Ce este terapie prin artă?

Proiectul numit “Terapie prin artă - Un zâmbet pentru fiecare” s-a desfăşurat şi în urmă cu doi ani la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj. Fiindcă a înregistrat un real succes, membrii companiei Creat Act Enjoy s-au gândit să-l reia şi în acest an.


Conform reprezentanţilor companiei “terapia prin artă este caracterizată de procese artistice menite să sporească și să îmbunătățească sănătatea fizică, psihică și emoțională a persoanelor de orice vârstă. Ea se bazează pe convingerea că procesul creativ îi ajută pe oameni să-și rezolve conflictele și problemele, să-și dezvolte abilități personale, reduce stresul, crește respectul și conștiința de sine. Terapia prin artă pune accentul pe dezvoltarea umană, apelând la arta spectaculară (teatru, improvizație, pantomimă), arta vizuală (film, desen, pictură, sculptură)”

Cu ajutorul terapiei prin artă se doreşte îmbunătăţirea stării de sănătate a bolnavilor. “Terapia prin artă este o terapie contemporană la cea medicală. În urma multor studii s-a ajuns la concluzia că dacă îţi accepţi boala şi dacă crezi că te vei vindeca acest lucru se va şi întâmpla. Vom încerca să-i facem pe pacienţi să nu să se mai gândească la boala de care suferă şi să-i implicăm în diferite activităţi”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, actiţa Diana Buluga, membru al companiei Creat.Act.Enjoy.


Clowni, teatru şi filme

În această perioadă, pacienţii de la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj vor fi implicaţi în diferite activităţi pozitive.

 “Acest proiect este destinat exclusiv pacienţilor Spitalului Clinic de Recuperare, cărora li s-a pregătit, în perioada 11-18 august, o formulă nouă de terapie prin artă. Vor avea loc ateliere de teatru, proiecţii de film şi este destinat atât copiilor cât şi adulţilor. Totodată, se vor purta discuţii cu pacienţi şi vor putea urmări filme şi discursuri motivaţionale pentru a le induce o stare de bine”, a mai adăugat actriţa Diana Buluga.


Nu vor fi uitaţi nici pacienţii care sunt imobilizaţi la pat. În camerele acestora vor fi duşi clowni sau vor primi flori.

Terapia prin artă va fi realizată de către şase persoane: trei actori, un regizor de film, un regizor de teatru şi un fotograf. Acest tip de terapie se va desfăşura zilnic de la ora 14.00


 

abonare newsletter