Social

Implanturile auditive ajung cu greu la copiii români

Medicii de la Clinica ORL din Cluj-Napoca spun că 15 copii aşteaptă la această oră implanturi auditive şi că doar doi dintre ei le-au şi primit.

Problemele copiilor care au deficienţe de auz pot fi reabilitate mult mai uşor dacă acestea sunt depistate timpuriu. Tocmai din acest motiv a luat naştere proiectul “Hear-Ring”, proiect iniţiat de catedra ORL din cadrul UMF “Iuliu Haţieganu” şi finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 203.200 de lei.

Acest proiect s-a derulat pe perioada de un an, începând din luna iunie a anului 2013. Acesta a vizat diagnosticarea precoce a hipoacuziei prin extinderea screeningului auditiv al nou-născutului în maternităţile din Cluj-Napoca şi Baia Mare.


În cadrul acestui proiect au fost testaţi un număr de 2.614 nou-născuţi dintre care 1.725 au fost din Cluj-Napoca, iar ceilalţi 889 din Baia Mare.

Puţini copii beneficiază de implanturi auditive

Medicii specialişti spun că auzul se dezvoltă odată cu creşterea copilului şi dacă deficienţele auditive sunt depistate timpuriu acestea pot fi remediate mult mai uşor. Costul pentru o implantare auditivă poate ajunge până la 25.000 de euro, iar din acest motiv, în România, sunt foarte puţini copii care pot beneficia de aceste implanturi.


“Dacă el este depistat târziu zona de auz se înhibă, devine mai mică, deci şi recuperarea va fi mai grea. Cu cât se descoperă mai repede îl poţi reabilita mai repede. În străinătate au început să realizeze implanturi auditive la copiii sub un an, însă la noi se face doar după ce copilul a împlinit un an. Din păcate avem o legislaţie care nu ne ajută, şi cum ţara nu are fonduri, nu avem destule implanturi la ora actuală. Avem 15 copii care ar trebui să primească implanturi şi nu am primit decât două. Selecţia pacienţilor este foarte grea”, a declarat joi, prof. dr. Marcel Cosgarea, medic primar de la Clinica ORL din Cluj-Napoca.

100 de implanturi realizate la Cluj

Implanturi auditive la copii se montează la Cluj din anul 2003. De atunci şi până în prezent au fost realizate peste 100 de implanturi auditive. “Noi am depăşit suta de copii la care le-am pus implanturi. Cred că suntem singura clinică din ţară care a trecut de numărul 100. Şi în străinătate ne lăudăm cu numărul copiilor la care am făcut implanturi auditive. În 2003 a fost primul implant. Băiatul pe care l-am implantat la vremea respectivă a terminat de curând facultatea şi urmează să se căsătorească cu o vorbitoare”, a mai adăugat prof. dr. Marcel Cosgarea.


Antrenament online auditiv-verbal

În cadrul proiectului “Hear-Ring” s-au achiziţionat tablete şi abonamente de internet cu ajutorul cărora pacienţii au intrat într-un program online de antrenament auditiv-verbal intensiv. Acest sistem online, implementat pentru prima dată în România, a permis realizarea cu frecvenţă ridicată, la domiciliul pacientului, a antrenamentelor auditiv-verbale cu specialişti, fără a mai fi necesară deplasarea la centrele de logopedie.

“Participarea la proiectul <Hear-Ring> a fost o experienţă inedită pentru că, pentru prima dată am intrat prin intermediul tabletei şi am realizat terapia online pentru pacienţii purtători de implant. Un lucru foarte bun care s-a întâmplat a fost că părinţii au dobândit cel mai important rol. Părinţii au trebuit să înveţe să lucreze cu propriu lor copil. Profesorul psihopedagog a avut un rol de îndrumător. El a spus părinţilor ce temă va trebui urmată, cu ce materiale, a dat indicaţii atât la începutul şedinţelor cât şi pe parcursul lor şi părinţii împreună cu noi am programat aceste întâlniri online” a declarat profesorul psihopedagog, Mihaela Popa.


Cu toate că programul “Hear-Ring” se aproprie de sfârşit, el rămâne viabil prin continuarea screeningului auditiv în cele două secţii de neonatologie şi a terapiei online pentru pacienţii implementaşi cohlear, aducând beneficii importante societăţii.

 


 

 

Etichete: medici implant
abonare newsletter