Social

CNAS contestă decizia judecătorilor privind decontarea integrală a tratamentelor pentru cei 7 justițiabili grav bolnavi

Printre cei şapte pacienţi, care au dat statul în judecată, se numără şi un copil care a fost internat şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

Drama prin care au trecut cei şapte pacienţi care au dat statul în judecată este de nedescris. Aceştia povestesc că au trecut prin clipe de coşmar şi că au fost nevoiţi să se împrumute la bănci pentru a putea cumpăra medicamente.

Sătui de atâta nedreptate din partea statului, s-au hotărât să-l dea în judecată. Miercuri, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, le-au dat câştig de cauză şi a obligat Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să le asigure medicamentele necesare pentru tratarea cancerului, fără ca aceştia să aducă vreo contribuţie financiară personală.


Printre cei şapte bolnavi se numără şi un copil de doar 10 ani. Băiatul a fost internat la mai multe spitale din ţară prin care şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. El suferă de artrită idiopatică juvenilă. Mama băiatului a povestit că a fost nevoită să se împrumute cu bani din bancă pentru a-i putea asigura copilului ei tratamentul necesar.

“Am folosit toate tratamentele de pe listă şi nu au fost bune. Când am început tratamentele, copilul mergea, dar după acesta nici nu se mai putea ţine pe picioare şi a ajuns în scaunul cu rotile. Am luat credit 10.000 de lei pentru medicamente, ne-am folosit toate economiile noastre şi ale părinţilor”, a povestit mama copilului pentru mediafax.ro.


CNAS face recurs

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au anunţat că vor face recurs la decizia judecătorilor deoarece medicamentele solicitate de către reclamanţi nu se află pe lista de compensate şi gratuite. Totodată, ei au anunţat că vor pune în executare sentinţa dată de judecători, având în vedere caracterul executoriu al acesteia.


Reprezentanţii instituţiei au mai ţinut să precizeze că: “în ultimii doi ani, CNAS a acordat o atenție deosebită Programului Național de Oncologie, atât în ceea ce privește fondurile alocate, cât și prin introducerea unor subprograme noi. Dacă în anul 2012, bugetul alocat Programului Național de Oncologie a fost de 1,03 miliarde lei și a permis tratarea a 98.261 pacienți, în anul 2014 programul are alocat un buget de 1,22 miliarde lei, care permite tratarea unui număr de 108.000 pacienți”.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter