Social

Studiu: 3,5% dintre adolescenţi, dependenţi de jocurile de noroc

Dependenţa jocurilor de noroc este o boală gravă care poate duce la falimentarea celui în cauză sau chiar la sinucidere.

Copiii şi adolescenţii sunt în mare pericol din cauza jocurilor de noroc. Dintr-o simplă joacă ei pot ajunge să devină dependenţi de ele, dependenţă care poate fi tratată cu ajutorul unor terapii care durează şi câţiva ani.

Specialiştii de la Romanian Association for the Study of Gambling au realizat un studiu pe un eşantion de 1.032 de adolescenţi din Harghita şi Cluj, cu vârsta cuprinsă între 11 şi 19 ani, în ceea ce priveşte jocurile de noroc. Rezultatele studiului au arătat că 3,48% dintre adolescenţi sunt dependenţi de jocurile de noroc şi 15% dintre ei prezintă simptome care duc către dependenţă.


Ce spun psihologii?

Este vizibil cu ochiul liber atunci când o persoană a devenit dependentă de jocurile de noroc sau când are tendinţe în acest sens. De acest lucru ar trebui să-şi dea seama apropiaţii persoanei în cauză pentru a-l salva cât mai timpuriu.

“Unii dintre ei pot dezvolta jocul patologic de noroc care se manifestă în primul rând prin obsesia faţă de joc, irascibilitate când i se interzice sau când nu mai are sursă de finanţare pentru acesta, cheltuirea tuturor banilor pe joc, prelungirea timpului petrecut la joc şi implicit absenteismul şcolar. Idea de suicidare survine în fazele foarte grave şi avansate”, a declarat pentru Monitorul de Cluj psih. dr. Izabela Ramona Lupu, vicepreşedintele la RASG.

Ultimele Stiri
abonare newsletter