Social

900.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Aproape 900.000 de cetățeni români își sărbătoresc onomastica de Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, potrivit datelor statistice ale Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Dintre aceștia, peste 700.000 sunt bărbați, majoritatea purtând numele de Gheorghe sau Ghiorghe (540.000), George (148.000), Gheorghiță, Ghiorghiță (24.000), iar Ghiță (4.700).

Din totalul româncelor, 132.600 poartă numele de Georgeta, alte 33.000 — Gheorghița sau Ghiorghița și 14.900 — Geta.


Masajul Președintelui

Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de felicitare celor care își serbează azi onomastica precizând că semnificaţia acestui nume este profund legată de biruinţa binelui asupra răului.

"Transmit felicitările mele sincere tuturor celor care astăzi, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, îşi aniversează ziua onomastică", se arată în mesajul preşedintelui Traian Băsescu.


Şeful statului a mai transmis că semnificaţia acestui nume este profund legată de biruinţa binelui asupra răului.

"De aceea, sper ca, nu numai pentru toţi cei cărora Sfântul Gheorghe le este patron spiritual, ci pentru noi toţi, acesta să fie şi un model în viaţa noastră cotidiană. La mulţi ani!", arată şeful statului în mesaj.


Cine este Sfântul Gheorghe?

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este un sfânt megalomartir, pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. El s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian (275/280 – d. 23 aprilie 303).

S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină.


Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.

Ultimele Stiri
abonare newsletter