Social

Ionel Haiduc, fostul președinte al Academiei Române, se retrage la Cluj

Fostul preşedinte al Academiei Române Ionel Haiduc a declarat, marţi, că cei opt ani petrecuţi la conducerea forului cultural şi ştiinţific "nu au fost uşori", ci au fost "ani cu eforturi", precizând că se va retrage la "adresa din Cluj", unde va lucra la o nouă carte despre chimie.

După două mandate în fruntea Academiei Române, academicianul Ionel Haiduc lasă locul de conducere lui Ionel Valentin Vlad, inginer electronist şi doctor inginer. Acesta a fost ales marţi, preşedinte al forului cultural şi ştiinţific, în Adunarea Generală la care au participat membrii titulari, corespondenţi şi cei de onoare din ţară.

În acest context, Ionel Haiduc a declarat că cei opt ani la conducerea Academiei Române "au fost opt ani nu uşori (...) şi din cauza crizei economice care a limitat resursele care puteau fi puse la dispoziţia Academiei, important era că s-au asigurat salariile, dar banii pentru investiţii au fost mai limitaţi. Au fost opt ani de eforturi, în care am avut colaborarea unor colegi de valoare şi am făcut tot ce am putut şi, în măsura în care am reuşit, şi tot ce trebuia, nu chiar tot am reuşit, dar sper că au fost opt ani de care putem fi mulţumiţi", a declarat Ionel Haiduc pentru Mediafax.


Întrebat ce proiecte ar trebui continuate după schimbarea preşedinţiei, Ionel Haiduc a spus că sunt importante cele privind "cercetarea românească, continuarea prezenţei ştiinţei româneşti în lume şi acest lucru trebuie scos în evidenţă în continuare, la realizarea unor proiecte cu susţinere europeană, la realizarea unor proiecte de cercetare în avangarda cercetării şi, din punct de vedere economic, valorificarea resurselor de care dispune Academia în urma unor retrocedări, ca sursă suplimentară de venituri, ca în felul acesta să mai poată fi asigurată finanţarea unor activităţi peste posibilităţile oferite de buget".

Pe de altă parte, Ionel Haiduc a afirmat că se va retrage la Cluj, dar a precizat că, "în mod clar, nu se va plictisi". "Am multe lucruri de făcut. O carte de scris şi foarte multe cărţi de citit, care îşi aşteaptă rândul în bibliotecă", a spus acesta.


În ceea ce priveşte cartea la care lucrează, Haiduc a menţionat că ar dori să o intituleze "Chimie comparată", "un fel de integrare a chimiei organice cu chimia anorganică". "În care să arat că ceea ce numim noi chimie organică nu este decât un caz particular al chimiei în general, al chimiei elementelor. Asta pentru cei care au interes în chimie. Chimia nu este ştiinţa cea mai atrăgătoare, dar eu sper să arăt că ştiinţa chimiei este totuşi simplă", a declarat acesta.

abonare newsletter