Social

Aproape 5.000 de elevi din Cluj vor beneficia de programul „Masă caldă”. Vezi lista școlilor

Elevii din 12 școli din județul Cluj vor beneficia zilnic de o masă caldă gratuită. Circa 5.000 de elevi, incluși în programul Ministerului Educației.

Aproape 5.000 de elevii din Cluj vor beneficia de programul „Masă caldă”. FOTO: Depositphotos.com Aproape 5.000 de elevii din Cluj vor beneficia de programul „Masă caldă”. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Ministerul Educației a pus în dezbatere publică lista celor 450 de școli care vor fi beneficiare ale programului Masă caldă. În județul Cluj, pe listă se regăsesc 12 școli, atât din mediul rural, cât și din mediul rural. În total, aproape 5.000 de elevi clujeni ar urma să beneficieze de o masă caldă gratuită în fiecare zi.


Astfel, potrivit listei publicate de minister, guvernul va aloca suma de 3,6 milioane de lei pentru a asigura o masă caldă, în fiecare zi, pentru 4.965 de elevi clujeni. Aceștia provin din următoarele școli:


  • Municipiu Cluj-Napoca:  Școala Gimnazială „Emil Isac”: 690 de elevi; Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” Cluj-Napoca: 463 elevi;
  • Comuna Beliș: Școala Gimnazială „Avram Iancu” Beliș: 120 de elevi;
  • Comuna Gilău: Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău: 1.100 elevi;
  • Oraș Huedin: Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin: 850 de elevi;
  • Comuna Mărișel: Școala Gimnazială Pelaghia Roșu Mărișel: 127 elevi;
  • Comuna Câțcău: Școala Gimnazială Câțcău: 220 elevi;
  • Comuna Chiuești: Școala Gimnazială Chiuești: 270 elevi;
  • Comuna Ciurila: Școala Gimnazială Ciurila: 125 elevi;
  • Comuna Valea Ierii: Școala Gimnazială Valea Ierii: 46 de elevi;
  • Comuna Cășeiu: Școala Gimnazială Cășeiu: 394 de elevi;
  • Comuna Viișoara: Școala Gimnazială Viișoara: 560 de elevi.

Program în valoare de 195 milioane de lei

Guvernul a aprobat, la începutul lunii, normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2023 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Bugetul pentru acest program este de 195 milioane lei în anul 2023.

Suportul alimentar poate consta în: masă caldă, preparată în regim propriu (pentru unităţile de învăţământ care deţin o cantină proprie cu avize de funcţionare), masă caldă, în regim catering (pentru unităţile fără cantină), pachet alimentar (dacă nu există posibilitatea preparării mesei calde), care va fi păstrat până la servire în spaţii special amenajate, precizează sursa citată.


De asemenea, produsele oferite elevilor şi modul de servire a mesei vor respecta recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„Modul în care va fi oferit suportul alimentar va fi decis de ordonatorul principal de credite al UAT-ului, la propunerea directorului şcolii, cu aprobarea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ. În funcţie de specificul şcolii, se poate decide diferenţierea tipului de suport alimentar oferit pentru fiecare nivel”, mai arată Guvernul.


Totodată, conform sursei citate, selecţia unităţilor de învăţământ care vor beneficia de programul-pilot se va face „în complementaritate cu unităţile de învăţământ care beneficiază deja de suport alimentar prin PNRAS (Programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar)”.

„Plata produselor şi a serviciilor se face de către autorităţile locale, la solicitarea furnizorilor, pe baza documentelor de recepţie calitativă şi cantitativă aprobate de unitatea de învăţământ. Finanţarea programului se asigură de la bugetul de stat, cu sume defalcate din TVA, puse la dispoziţia UAT-urilor, conform OUG nr. 77/2023”, mai menţionează Guvernul. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Bursele elevilor din Florești se majorează în anul școlar 2023-2024! Bursa de merit va fi de 600 lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter