Social

România, obligată  de CEDO să adopte o lege a parteneriatului civil. Cristi Danileț: „Un stat european este liber să decidă dacă acordă sau nu dreptul la căsătorie pentru persoanele de acelaşi sex”.

România este obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex, în urma deciziei recente a CEDO. Potrivit judecătorului Cristi Danileț, hotărârea implică recunoașterea parteneriatului civil, nu și a dreptului la căsătorie între persoanele de același sex.

Judecătorul Cristi Danileț în sala de judecată/Foto: Cristi Danileț Facebook.com Judecătorul Cristi Danileț în sala de judecată/Foto: Cristi Danileț Facebook.com

 

 


Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat România să recunoască familiile formate din persoane de același sex, după ce a respins contestația depusă de Guvernul României în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României

 

„Căsătorii între persoane de același sex?”

După cum semnalează magistratul clujean Cristi Danileț, CEDO nu a obligat România să recunoască căsătoriile între persoanele de același sex, ci să acorde o formă de protecție juridică acestora. 


Astfel, România trebuie să implementeze o lege a parteneriatului civil, prin care concubinii de același sex dispun de drepturi ce le permit să se reprezinte și care reglementează situații precum: vizitele în spital, plata taxelor, îngrijirea copiilor ori stabilirea în străinătate.  

Altfel, după cum notează Cristi Danileț, „un stat european este liber să decidă dacă acordă sau nu dreptul la căsătorie pentru persoanele de acelaşi sex”, arată judecătorul clujean.


CITEȘTE ȘI: 
România, obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex. CEDO a respins contestația Guvernului

Redăm mesajul integral publicat de magistratul Cristi Danileț. 

„Căsătorii între persoane de acelaşi sex?”
Nu, CEDO nu a obligat România să recunoască astfel de căsătorii pentru persoanele de acelaşi sex, ci doar să acorde o formă de protecţie juridică a concubinilor de acelaşi sex.
CEDO spune că dreptul la căsătorie este un drept fundamental al omului numai pentru persoanele de sexe diferite, prin urmare un stat european este liber să decidă dacă acordă sau nu dreptul la căsătorie pentru persoanele de acelaşi sex. 
Or, reamintesc: Constituţia României şi decizia CCR nr. 580/2016 spun că în România instituţia căsătoriei este rezervată numai pentru persoanele de sexe diferite.


Judecătorul Cristi Danileț, despre decizia CEDO în cazul României, privind obligativitatea adoptării legii parteneriatului civil/Foto: Cristi Danileț Facebook.com

Prin urmare, după pronunţarea hotărârii CEDO rămase definitivă pe 25 sept 2023, ceea ce devine obligatoriu pentru România este să adopte o lege a parteneriatului civil: cei doi parteneri nu vor merge la ofiţerul de stare civilă într-o procedură solemnă specifică celor care se căsătoresc, ci se vor înscrie într-un registru şi vor primi un certificat prin care se va atesta uniunea lor. Acest tip de uniune le va da anumite drepturi, cum ar fi vizitarea în spital al partenerului, stabilirea în străinătate, moștenirea, îngrijirea copiilor, plata ratelor, plata taxelor etc.”, se arată în mesajul publicat de Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook

În urma respingerii contestației depuse de Guvernul României, Hotărârea CEDO pronunțată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligația Guvernului și Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România, obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex. CEDO a respins contestația Guvernului

Radiografia consumului de droguri în școlile din Cluj. Danileț pune „punctul pe i”. „Avem copii morți de supradoză. Salvarea vine de două ori pe săptămână la școală să ia elevii aflați în sevraj”

Ultimele Stiri
abonare newsletter