Social

Copiii români, cei mai expuși riscului de sărăcie din Europa. România, cap de listă la capitolul excluziune socială, în 2022.

România continuă să se afle pe primul loc la sărăcie sau exclusiune socială, într-un clasament european. Peste 40% dintre copiii români se găsesc în condiții vulnerabile, iar situația acestora s-a agravat pe parcursul anului trecut.

Copiii români, expuși riscului de sărăcie/Foto: pixabay.com Copiii români, expuși riscului de sărăcie/Foto: pixabay.com

 

 


România rămâne în topul statelor aflate în risc de sărăcie. Din nefericire, situața materială precară și excluziunea socială îi vizează cu precădere pe copii. Dacă la nivel european, anul trecut 25% dintre copii au fost expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, în România această pondere a înregistrat valori îngrijorătoare. 

 


Astfel, potrivit ultimului raport Eurostat, anul trecut, 24,7% dintre copiii cu vârsta mai mică de 18 ani din Uniunea Europeană, erau expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, adică aproape 20 de milioane de copii. Comparativ cu 2021, această pondere a crescut ușor cu 0,3 puncte procentuale, potrivit oficiului european de statistică

CITEȘTE ȘI: 
România, tot pe primul loc la SĂRĂCIE, la nivel european. Tinerii români nu își permit o vacanță sau un telefon mobil

La nivel național, în 2022, cele mai mari valori au fost raportate în România (41,5%), Bulgaria (33,9%) și Spania (32,2%). 


Copiii români, cei mai expuși riscului de sărăcie la nivel european, în 2022/Foto: Eurostat

 

În schimb, Slovenia (10,3%), Cehia (13,4%) și Danemarca (13,8%) au înregistrat cele mai mici cote.


Românii, săracii Europei

De altfel, România deschide topul la capitolul sărăcie și în rândul tinerilor, care se confruntă cu privațiuni materiale și sociale. Peste 20% dintre tinerii români nu își permit o vacanță de o săptămână sau un telefon mobil. Dintre țările UE, cea mai mare proporție de tineri care se confruntau cu privațiuni materiale și sociale semnificative, în 2021, a fost înregistrată în România (23,1%), urmată de Bulgaria (18,7%) și Grecia (14,2%).

Românii au continut să „revendice” primul loc în topul european, la capitolul sărăcie, și în 2022, în proporție de 34%.


CITEȘTE ȘI: 
România, în topul statelor aflate în risc de sărăcie. Românii nu își pot permite carne sau pește pe masă o dată la două zile

În contextul precarității materiale, românii nu își permit o masă adecvată care să conțină pește, carne sau produse vegetariene. Cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu-și pot permite o masă adecvată a fost înregistrată în Bulgaria (44,6%), urmată de România (43,0%) și Slovacia (40,5%), potrivit oficiului european de statistică

Până și conexiunea la internet pare să rămână un lux pentru mulți dintre români. În rândul statelor membre, România şi Bulgaria sunt ţările unde 9,1%, respectiv 8,1% din populaţie, nu îşi permitea în anul 2022 o conexiune la Internet, spre deosebire de Finlanda şi Luxemburg, unde doar 0,3%, respectiv 0,4% din populaţia totală se confrunta cu o problemă similară.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România pe primul loc la SĂRĂCIE în rândul tinerilor din Uniunea Europeană. Fără bani pentru facturi, chirie sau cheltuieli neașteptate

România ocupă primul loc la SĂRĂCIE, la nivel european. Conexiunea la Internet, un lux pentru români

Copiii români, cei mai expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE. 2 din 5 copii, la limita sărăciei

abonare newsletter