Social

România, în topul statelor aflate în risc de sărăcie. Românii nu își pot permite carne sau pește pe masă o dată la două zile

La capitolul sărăcie, România continuă să se mențină pe primele poziții ale clasamentului european. Peste 40% dintre români nu își permit o masă adecvată care să conțină pește, carne sau produse vegetariene.

Tot mai mulți români aflați în risc de sărăcie, incapabili să-și permită o masă adecvată/Foto: mfe.gov.ro Tot mai mulți români aflați în risc de sărăcie, incapabili să-și permită o masă adecvată/Foto: mfe.gov.ro

 

 


România rămâne în top la nivel european în privința riscului de sărăcie, în condițiile în care tinerii români nu își permit o vacanță sau un telefon mobil.

 


Potrivit ultimului raport Eurostat, România ocupă a doua poziție, fiind surclasată doar de Bulgaria, în cee ce privește calitatea produselor consumate.

CITEȘTE ȘI: 

România pe primul loc la SĂRĂCIE în rândul tinerilor din Uniunea Europeană. Fără bani pentru facturi, chirie sau cheltuieli neașteptate

Astfel, în 2022, 8,3% din populația UE nu și-a putut permite o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile, cu un punct procentual (pp) mai mult față de 2021 (7,3%), potrivit datelor Eurostat.


În privința persoanelor expuse riscului de sărăcie, în 2022 ponderea la nivelul UE era de 19,7%, cu 2,2 puncte procentuale mai mare decât în ​​2021 (17,5%).

Cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu-și pot permite o masă adecvată a fost înregistrată în Bulgaria (44,6%), urmată de România (43,0%) și Slovacia (40,5%), potrivit oficiului european de statistică. Pe de altă parte, cea mai mică pondere a fost înregistrată în Irlanda (5,0%), urmată de Luxemburg (5,1%) și Cipru (5,6%).


Capacitatea de a-și permite o masă cu carne, pui, pește sau echivalent vegetarian la fiecare două zile se numără printre elementele observate la nivel de gospodărie pentru a calcula rata deprivării materiale și sociale severe. Acesta este unul dintre indicatorii principali ai Pilonului european al drepturilor sociale – Tabloul de bord social al indicatorilor.

Capacitatea de a-și permite o masă adecvată face, de asemenea, parte din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). Al doilea obiectiv „Foametea zero” (ODD 2) urmărește eradicarea foametei și a tuturor formelor de malnutriție, asigurând în același timp accesul la alimente sigure, hrănitoare și adecvate.


Dacă în 2021 peste 20% dintre tinerii români erau expuși riscului de sărăcie și deprivare socială, anul trecut proporția românilor săraci a ajuns la 34%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

România, tot pe primul loc la SĂRĂCIE, la nivel european. Tinerii români nu își permit o vacanță sau un telefon mobil

România pe primul loc la SĂRĂCIE în rândul tinerilor din Uniunea Europeană. Fără bani pentru facturi, chirie sau cheltuieli neașteptate

Copiii români, cei mai expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE. 2 din 5 copii, la limita sărăciei

Ultimele Stiri
abonare newsletter