Social

Clujul apare în raportul Departamentului de Stat al SUA. Cazuri de discriminare a romilor de la Pata Rât și de antisemitism

Problema evacurărilor a sute de familii de romi din oraș și mutarea lor la groapa de gunoi a Clujului apare în raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului, care menționează că „discriminarea împotriva romilor a continuat să fie o problemă”.

Pata Rât. Sursă foto Facebook Edmond D. Kreibik Pata Rât. Sursă foto Facebook Edmond D. Kreibik

 

În ceea ce privește discriminarea, documentul Departamentului de Stat al SUA arată că discriminarea împotriva romilor a continuat să fie o problemă. Actele de antisemitism sunt și ele documentate în raport, iar municipiul Cluj-Napoca este menționat la ambele categorii.


Discriminarea împotriva romilor. ONG-urile au raportat că familii de romi au fost forțate de Primăria Cluj-Napoca să trăiască în medii toxice și degradante.

„În luna mai, ONG-urile Desire Foundation și Asociația Comunitară a Romilor Coastei au depus o plângere în fața Consiliului Antidiscriminare privind presupusa discriminare continuă pe o perioadă de mai mulți ani împotriva unui grup de romi de către municipiul Cluj-Napoca. Potrivit plângerii, discriminarea a început în 2010, când municipalitatea a evacuat un grup de 76 de familii de romi din oraș și le-a mutat în case mobile situate în apropierea unui depozit închis (Pata Rât – n.r). Municipalitatea ar fi încurajat apoi alte 36 de familii de romi să-și construiască case în aceeași zonă. În 2015, municipalitatea a autorizat deschiderea altor două noi gropi de gunoi în imediata apropiere a locuințelor, dintre care unul era încă funcțional din septembrie. ONG-urile au remarcat în plângere că familiile de romi au fost forțate de municipiul Cluj-Napoca să trăiască ani de zile în medii toxice și degradante care, din cauza concentrațiilor mari de hidrogen sulfurat și a diverselor particule, le-au cauzat locuitorilor probleme semnificative de sănătate.


Antisemitism. Conform recensământului din 2011, populația evreiască era de 3 271 de persoane. Reprezentanții comunității evreiești au declarat că populația evreiască era de aproximativ 7.000 de persoane. În cursul anului au avut loc acte de antisemitism.

„Străzi, organizații, școli sau biblioteci au continuat să poarte numele unor persoane condamnate pentru crime de război sau crime împotriva umanității, potrivit Institutului Elie Wiesel pentru Studierea Holocaustului din România. De exemplu, Radu Gyr a fost un comandant și ideolog antisemit al mișcării fasciste legionare condamnat pentru crime de război. Institutul Wiesel a continuat să ceară redenumirea străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca. Administrația locală nu a schimbat numele străzii”, mai menționează raportul citat.


Corupția, larg răspândită în România

Practicile de corupție au rămas larg răspândite în România în 2022, în ciuda mai multor urmăriri penale de profil înalt, arată raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului.

Corupția a fost frecventă în sectorul public, în special în domeniul sănătății, mai arată raportul citat, care vorbește și de fraudarea fondurilor europene.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Acces gratuit la internet în 55 de locații din Cluj-Napoca, inclusiv în zona Pata Rât. Vezi HARTA cu punctele de WiFi

VIDEO. Marș împotriva scumpirilor și evacuărilor, în Cluj. „Scumpirile la noi/profitul la voi”, „Cluj-Napoca nu uita, Pata Rât e fața ta”

Romii de la Pata Rât cer locuințe sociale. „Cred că merităm și noi mai mult, nu 5, nu 4 locuințe”

Ultimele Stiri
abonare newsletter