Sănătate

La clinica Physiomedica vizitele la stomatolog pentru cei mici sunt o activitate plăcută, într-un cadru de poveste (P)

Pentru a le asigura celor mici o creștere și dezvoltare corectă și armonioasă este nevoie să ne îngrijim inclusiv de sănătatea danturii acestora.

Astfel, vizitele la stomatolog sunt recomandate încă de la apariția primilor dinți de lapte pentru a preveni orice afecțiune dentară și a forma obiceiuri sănătoase în ceea ce privește igiena orală. La clinica Physiomedica din Cluj-Napoca vizitele la stomatolog pentru cei mici sunt o activitate plăcută, într-un cadru de poveste.

Când ar trebui să înceapă vizitele la stomatolog?


Primii dințișori apar în preajma vârstei de 6 luni - 1 an, iar Asociația Americana a Medicilor Dentiști Pediatri recomandă ca prima vizită la stomatolog a celui mic să aibă loc în această perioadă. Cu această primă consultație, părinții primesc informațiile necesare pentru a oferi copiilor igiena orala necesară. De asemenea, în cadrul primei vizite, medicul poate depista anumite probleme care pot apărea încă de la început, precum demineralizarea, o afecțiune frecvent întâlnita ce poate fi diagnosticată si tratată timpuriu. 

De ce este important ca cei mici să vină cât mai devreme la stomatolog?


”Sunt dinți de lapte și vor cădea” este argumentul cel mai des întâlnit printre mămici și tătici când vine vorba de îngrijirea dentară a copiilor. Însă puțini au în vedere faptul că vârsta la care schimbarea dinților temporari are loc variază de la 6 la 10 ani. 
În cazul apariției afecțiunilor dentare, precum cariile de biberon, încă din primii ani de viață, copiii ajung să prezinte durere, probleme de masticație, de vorbire și complicații infecțioase (abcese). Pierderea mult prea devreme a dinților de lapte duce la deficite în dezvoltarea dinților permanenți, probleme în ceea ce privește alimentația, creșterea și dezvoltarea per total. 

Pentru evitarea acestor afecțiuni și dobândirea unor obiceiuri sănătoase pe termen lung sunt necesare controalele stomatologice periodice.


Cum se desfășoară o primă vizita la stomatolog?

Primele vizite ar trebui să fie vizite de acomodare. Pentru început copilul trebuie să se acomodeze în ritmul său cu spațiul clinicii și personalul acesteia.


  • În funcție de nivelul de complianță al copilului, medicul va examina atent aparatul denot-maxilar, urmărind dinții și gingiile, tipul de mușcătură, va evalua starea micului pacient, afecțiunile deja existe, obiceiurile vicioase și orice risc la care este supus. 
  • Dacă cel mic permite, se poate realiza un periaj dentar de către medicul stomatolog. Pe lângă curățarea corectă și completă a danturii, periajul în cadrul consultației are rolul de a obișnui copilul cu zgomotele și senzațiile din cabinet, fără a-i creea un disconfort. 
  • După consultație, medicul stomatolog va realiza plan de tratament și va oferi informații despre îngrijirea corectă a dinților copilului, obiceiurile vicioase care pot creea probleme și prevenirea afecțiunilor dentare. 
  • Controalele periodice ar trebui realizate o dată la 6 luni, sau mai devreme, în cazul în care există deja probleme stomatologice. Astfel, orice afecțiune poate tratată încă de la început, evitând orice complicație. 

            Contrar recomandărilor vârsta medie la care copiii ajung la primul consult stomatologic este de 4,6 ani în România. În majoritatea cazurilor părinții vin cu cei mici în momentul în care există deja o problemă, precum durerea dentară. 

Acest lucru duce la o relație medic stomatolog – copil defectuoasă. Pentru a ne asigura că micii pacienți colaborează în cadrul consultului, este nevoie să le câștigam încrederea și să le oferim un mediu cât mai confortabil și prietenos.


Doamna Doctor Alexandra Maxim, din cadrul clinicii Physiomedica din Cluj-Napoca, Calea Florești 2B, este mereu pregătită să primească micii pacienți, de la primul an de viață, odată cu primul dințișor apărut, și să transforme vizitele la stomatolog într-o activitate plăcută, într-un cadru de poveste.

De asemenea serviciile noastre de cardiologie sunt adresate atât copiilor, cat si adulților. Avem grijă de inima ta, atât prin prevenție, cât și prin tratament adecvat. La clinica Phyisiomedica Cluj-Napoca poți apela la Dr. Radu Rosu, medic primar cardiolog, dr. Adina Rosu, medic primar cardiolog și echipa de medici specialiști, dr. Olivia Sacatureanu, Dr. Bardos Kinga, Dr. Radoescu Livia, dr. Florea Cristian.

Ne găsești la numerele de telefon 0775.321.275 și 0364.642.124 și pe Whatsapp. Alege serviciile de cea mai înaltă calitate!

CITEȘTE ȘI:

Clujul, centru al noilor tehnologii în stomatologie

Cabinetele medicale şi stomatologice şcolare primesc aparatură nouă

România poate exporta servicii de stomatologie, dar şi de chirurgie plastică şi cardiacă

Ultimele Stiri
abonare newsletter