Sănătate

Aproape 60% populație vaccinată în Cluj-Napoca. Boc: „Avem 58,68% și ne apropiem de platoul valului 4”

Rata de vaccinare împotriva Covid-19 în Cluj-Napoca a ajuns aproape la 60%, spune primarul Emil Boc. Totodată, el susține că municipiul se apropie de faza de platou a valului 4.

 

Emil Boc a vorbit într-o emisiune radio despre situația Covid-19 la nivelul municipiului Cluj-Napoca, dar și situația vaccinării.


 

În prezent, edilul spune că o analiză arată că Cluj-Napoca se apropie de platoul valului 4 al pandemiei de Covid-19, având în vedere că incidența rămâne aproape neschimbată, după o creștere enormă:


„Eu pot să vă spun că la Cluj suntem, într-un fel, într-o fază de platou - dinți de fierăstrău. De câteva zile bune suntem în această fază, creștem un pic, scădem un pic și tot așa. Chiar acum mă uitam pe o analiză pe care am primit-o și ne arată că suntem în faza asta de apropiere de platou în Cluj-Napoca. Suntem între 11,20 și 11,60 maxim de vreo 10 zile, în timp ce alte orașe sunt la 16 sau au fost peste 16. Din punctul ăsta de vedere e meritul clujenilor că s-au vaccinat mulți și asta contează”, a spus Emil Boc.

Rata de vaccinare în Cluj-Napoca, aproape 60%

De asemenea, în Cluj-Napoca rata de vaccinare împotriva Covid-19 se apropie de 60%. Mai exact, datele arată că 58,68% din populația orașului s-a vaccinat împotriva Covid-19:


„La municipiul Cluj-Napoca avem 58,68%, ne apropiem de 60%. Încă o dată este meritul clujenilor că au cel mai înalt grad de conștiință civică din România. De departe este orașul cu cea mai înaltă rată de vaccinare din țară. Asta spune tot despre Cluj, despre ceea ce sunt oamenii, despre nivelul lor de înțelegere a nevoilor, a problemelor și a modului de soluționare. Nu zic că nu se poate și mai bine. Deci să nu credeți că sunt super mulțumit. Eu mă uit în Europa unde avem rate de 95-96-97%”, a explicat Emil Boc.

În Primăria Cluj-Napoca, 80% din personal este vaccinat:


„Ca să ne lăudăm și noi, avem rata de vaccinare 80%. Putem fi un reper. Mai sunt persoane care au trecut prin boală și mai fac analizele. Nu i-am obligat, nu ne permite legea. Evident că am făcut muncă de convingere în fiecare luni dimineața când am ședință cu directorii, cu colegii, analizăm, discutăm, vedem care sunt temerile lor, le lămurim și mă bucur pentru acest proces bun în Primăria Cluj-Napoca și sunt mândru de deciziile colegilor mei”, a adăugat edilul.

Boc: „Să nu-i uităm pe oamenii din spitale”

Primarul a mai vorbit și despre ce se poate întâmpla când se atinge o rată de 70% populație vaccinată și este încrezător că în Cluj se va întâmpla. Totodată, Emil Boc transmite mulțumiri medicilor și le spune oamenilor să nu îi uite pe „cei din spitale” care s-au luptat atâta timp cu un virus „nenorocit”:


„Toată lumea spune că după 70% intri într-o altă etapă în care poți conta pe eliminarea majorității restricțiilor, dar Clujul din acest punct de vedere, repet încă o dată, prin efortul acesta de ecosistem în care toată lumea face ce trebuie, ce poate cu simț de responsabilitate și cu dorința pentru comunitate să meargă bine, e o dovadă că putem reuși. Să nu uitați oameni buni, să nu-i uitați pe oamenii din spitale care în fiecare zi, de atâta amar de timp, stau cu spatele la zid și ne apără împotriva acestui virus nenorocit. Mulțumiri întregii clase medicale clujene. Timpul e prea scurt să îi menționăm pe toți și pentru cei care coordonează pentru că e un efort extraordinar. Merită măcar un mulțumesc de la noi”, a declarat Emil Boc.

Edilul a pus în evidență și faptul că situația în România este foarte gravă și nu doar din punct de vedere medical. România se află într-o „triplă criză”, fiind una dintre „cele mai grele situații după 1989”:

„Avem una dintre cele mai grele situații practic după 1989 în România din punct de vedere politic și, de asemenea, din punct de vedere economic. Nu în ultimul rând, cel mai important, din punct de vedere medical. Este o triplă criză, suprapusă. E un început de criză economică pentru că aceste creșteri ale prețurilor la utilități, chiar dacă acum Guvernul a luat niște măsuri foarte bune de a plafona la energie și la gaz, ecoul lor nu se va stinge la prețuri și vom găsi, din nefericire, în lanțuri, creșteri de prețuri așa cum am văzut deja prin unele locuri. Așa că e o situație mai complicată. Spuneam că politic e o situație complicată și din punct de vedere constituțional. Practic nu am avut niciodată o asemenea situație. A mai fost în 2009 când eu am avut un Guvern, tot așa, căzut prin moțiune de cenzură și care a mai stat până în decembrie, dar atunci era un element de referință, erau alegerile prezidențiale. Știam că atunci se curmă, se închide socoteala într-un fel sau altul. Acum nu avem un asemenea element care să ne spună: gata, se încheie  cu siguranță în acel moment”, a mai spus Emil Boc.

CITEȘTE ȘI:

Te poți omorî dacă iei singur medicamente de Covid? Medic clujean: „Risc de convulsii, chiar moarte subită” VIDEO

 

Trei pacienți infectați cu COVID-19, în stare GRAVĂ, transferați din Cluj în Polonia

 

abonare newsletter