Sănătate

Centrele de vaccinare din Cluj se vor reorganiza, în timp ce mai multe centre din țară au fost ÎNCHISE. Cum vor funcționa?

Centrele de vaccinare din județul Cluj vor fi reorganizate, astfel încât să se acopere o pătură mai mare de populație vaccinată. Șeful DSP Cluj și prefectul Clujului au explicat în ce constă această reorganizare.

 

 


În timp ce, unele centre de vaccinare din România se închid, autoritățile din Cluj se gândesc la o reorganizare a centrelor, în așa fel încât campania de vaccinare să meargă mai departe și să ajungă și în zonele în care nu există centre deloc.

 


Județele în care se vor închide centre de vaccinare sunt: Bihor, Giurgiu, Timiş, două centre din Mehedinţi şi câte trei centre din Teleorman şi Vâlcea.

Centre de vaccinare din Cluj vor fi reorganizate

Monitorulcj.ro a luat legătura cu șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moiescu dar și cu prefectul județului Cluj, Tasnadi István-Szilárd, pentru a explica în ce constă această reorganizare.


Centrele de vaccinare din județul Cluj vor fi reorganizate, iar în unele zone în care sunt mai multe fluxuri, dar nu și cerere atât de mare, se va reduce numărul de fluxuri și numărul de vaccinări.

„Constă în reanalizarea proprie a centrelor de vaccinare de către acestea, iar cu sprijinul DSP Cluj și Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj, urmează să se stabilească de comun acord în ce formă vor continua activitatea centrele din județ. Nu este vorba despre sistarea activităților neapărat, cât despre reducerea fluxurilor eventual, acolo unde se impune”, a declarat pentru monitorulcj.ro prefectul Clujului, Tasnadi István-Szilárd.


Șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj a spus că în un ele centre de vaccinare se va reduce programul medicilor și a asistenților, sau în cazuri mai extreme, se vor comasa centrele de vaccinare din localități.

„Momentan, reorganizarea este în lucru. Ideea este următoarea: vom analiza în funcție de numărul de vaccinări, numărul de fluxuri și se merge pe ideea unei reogranizări. Acolo unde este adresabilitate crescută se va menține același număr de fluxuri și același program, iar acolo unde este scăzută adesabilitatea se va reduce numărul de fluxuri și programul. În aceste cazuri, s-ar putea ca unele centre de vaccinare să funcționeze într-un anumit interval de timp sau să se comaseze centrele”, a declarat pentru monitorulcj.ro, șeful DSP Cluj, Mihai Moiesescu.


Se vor forma echipe pentru vaccinare mobilă cu personalul medical liber

Cât despre personalul medical care va rămâne liber după această reorganizare, vor fi grupați în diferite echipe mobile care se vor deplasa la oamenii care nu se pot deplasa din motive medicale pentru vaccinare, sau în zonele rurale unde nu există deloc centre.

„Personalul care rămâne liber după această reducere și reorganizare la nivelul județului, va fi utilizat în a forma echipe mobile de vaccinare și să începem vaccinarea și în zonele în care persoanele nu se pot deplasa, sau în zonele rurale unde nu sunt centre de vaccinare. Vrem să regândim aceste centre, în așa fel încât să creștem acoperirea oamenilor vaccinați”, a adăugat șeful DSP Cluj. 

De ce a scăzut intenția clujenilor de a se vaccina?

La întrebarea „dacă a scăzut intenția de vaccinare și dacă da, de ce?”, prefectul Clujului a spus că nu a scăzut interesul oamenilor, ci mulți dintre ei sunt plecați în concedii.

„Nu cred că a scăzut intenția, chiar dacă cifrele au scăzut, mai degrabă este o perioadă în care cetățenii poate sunt plecați în concedii. Vom tranzita și perioada de vacanță și o să vedem atunci dacă cifrele vor crește din nou sau nu”, a mai adăugat prefectul Clujului.         

Șeful DSP Cluj este de altă părere, spunând că interesul asupra vaccinării este în scădere și chiar atrage atenția oamenilor și sublinând că virusul nu a dispărut, chiar dacă circulă mai greu.

„Interesul asupra vaccinării este în scădere în Cluj, iar acest lucru nu este pe placul meu sau pe dorința DSP-ului. Noi ne-am dorit să vaccinăm cât mai mult, iar lumea să devină conștientă că vaccinarea este singura soluție de a ne proteja față de acest virus SARS-CoV-2”, a explicat Mihai Moiesescu.

Rata de vaccinare în Cluj-Napoca peste 50%, în timp ce județul are 42% din populație vaccinată

Județul Cluj are o rată de vaccinare de 42%, în timp ce municipiul Cluj-Napoca a trecut de 50% la rata de vaccinare, însă nu este suficient pentru a putea reveni în totalitate la normalitate, iar șeful DSP Cluj spune că „mai avem de tras până la 70%”.

„Nu am făcut o asemenea cercetare să văd de ce a scăzut atât de tare interesul asupra vaccinării, însă cred că acest lucru se întâmpă de când a scăzut foarte tare rata de incidență în Cluj. Dar lumea trebuie să știe că virusul nu a dispărut și încă circulă. Virusul circulă mai greu datorită vaccinării, dar și a evoluției naturale a infecției populației, dar mai avem până ajungem la 70% la rata de vaccinare”, a afirmat șeful DSP Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca a depășit 50% populație vaccinată! Boc: „De vineri puteți circula fără bilet cu autobuzul”

abonare newsletter