Sănătate

Efectul vaccinării anti-COVID la gravide și mame care alăptează. Expert UBB: „Zvonuri ridicole spun că vaccinarea duce la sterilizare”

Multe femei se întreabă dacă se pot vaccina împotriva COVID-19 chiar dacă sunt gravide sau alăptează. Răzvan Cherecheș, un expert în sănătate publică din Cluj, a dat răspunsul.

 

 


Răzvan Cherecheș, expert și profesor în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, a explicat că până în acest moment nu există un studiu care să demonstreze că vaccinul împotriva COVID-19 nu ar fi benefic în cazul femeilor gravide sau a celor care alăptează.

 


Totodată, Asociația Americană a Obstetricienilor și Ginecologilor recomandă vaccinarea anti-COVID-19 în asemenea cazuri:

„Răspunsul meu este: da. Nu avem până în acest moment niciun studiu care să demonstreze vreun impact negativ al vaccinării mamei asupra unui copil care este alăptat. La fel, nu avem niciun fel de studiu care să fi demonstrat vreun impact negativ al vaccinării asupra unei femei gravide. Asociația Americană a Obstetricienilor și Ginecologilor recomandă vaccinarea pentru toate femeile gravide sau care alăptează și doresc să se vaccineze”, a spus Răzvan Cherecheș.


Numeroase zvonuri trec pe la urechile românilor, potrivit cărora vaccinurile anti-COVID-19 ar duce la sterilizarea femeilor.

Expertul de la Cluj consideră că aceste zvonuri sunt ridicole:


„Există o voce în spațiul public românesc care împrăștie zvonuri ridicole cum că vaccinarea ar duce la sterilizarea femeilor ceea ce este complet fals. Femeilor care au intrat în faza a III-a a vaccinului li s-a spus explicit să nu încerce să rămână gravide astfel încât studiul să rămână relevant. Cu toate acestea, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg zeci de femei vaccinate au rămas gravide, ceea ce demonstrează că nu afectează fertilitatea în niciun fel”, a mai spus Cherecheș.

Profesorul universitar a mai explicat că la fel cum bem apă și mâncăm în fiecare zi fără să ne întrebăm ce conțin acele alimente și lichide, putem să încercăm să avem încredere și în producătorii de vaccinuri împotriva COVID-19.


„Mai mult, gândiți-vă așa. Mâncarea pe care o mâncați în fiecare zi, apa pe care o beți în fiecare zi, cât de sigur sunteți de ce intră în mâncarea sau în apa respectivă? Exact la fel cum avem încredere în uzina de apă, în producătorii de alimente trebuie să avem încredere și în producătorii de vaccinuri cu atât mai mult încât administrarea de vaccinuri este pur voluntară”, a punctat Răzvan Cherecheș. 

Până în prezent nu au fost raportate reacții adverse la vaccinurile anti-COVID-19 în cazul femeilor gravide.

Ultimele Stiri
abonare newsletter