Sănătate

Proiect de cercetare pentru tratarea cancerului la UMF „Iuliu Hațieganu”, condus de un câștigător al Premiului Nobel

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este universitatea cu cele mai multe granturi câștigate în 2020 în cadrul competițiilor organizate de Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii și Inovarii (UEFSCDI).

 

 


La începutul acestui an, UMF „Iuliu Hațieganu” a obținut finanțare pentru opt proiecte de cercetare, în cadrul competiției PN III - Program 4 - Cercetare Fundamentală și de Frontieră - Proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE 2020), UEFSCDI. În domeniul Medicină, s-au câștigat șase proiecte din cele 21 finanțate, iar în domeniul Biologie și Ecologie sunt două proiecte din cele 19 finanțate, cu o valoare totală de peste 9,5 milioane de lei.

 


De remarcat este faptul că două dintre aceste proiecte de cercetare au directori de proiect internaționali de renume, care doresc să desfășoare activități de cercetare de top în domeniul biomedical în cadrul laboratoarelor universității clujene, prilej pentru consolidarea unei colaborări de lungă durată și promovarea cercetării românești la nivel internațional.

Proiect de cercetare condus de prof. Dr. Aaron Ciechanover, laureat al premiului Nobel pentru chimie

Prof. Dr. Aaron Ciechanover, Profesor la Facultatea de Medicină și Institutul de Cercetare Rappaport din cadrul Technion Israel Institute of Technology, Haifa, Israel și Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, câștigător al premiului Nobel în domeniul Chimiei în anul 2004 pentru descoperirea sistemului ubiquitin-proteazom (UPS), urmează să desfășoare un proiect de cercetare fundamentală în cadrul UMF „Iuliu Hațieganu”. Scopul acestui proiect este identificarea unei noi componente din calea de semnalizare NF-κB, componentă ce poate fi mai apoi valorificată în tratamentul cancerului. Descoperirile profesorului Aaron Ciecahnover au impact clinic și socio-economic major în hematologie și oncologie, inhibarea sistemului ubiquitin-proteazom fiind aplicată cu succes pentru terapia a aproximativ 100.000 cazuri noi de mielom multiplu în fiecare an, la nivel mondial, urmând a fi implementată și în alte patologii.


Știința nu are granițe, nu recunoaște sexul, religia, nu recunoaște nimic în afara unui scop, care, în medicină, este acela de a-i ajuta pe oameni. Iar pentru a-i ajuta, vorbim același limbaj, despre aceleași boli. Nu contează că pacienții sunt români, evrei, creștini, budiști, japonezi sau americani. Oamenii vor îndrumare și suntem lângă ei ca să-i ajutăm. Deci, pe de o parte, este important să ne reamintim istoria, pentru ca ea să nu repete. Pe de altă parte, avem o ocazie incredibilă să deschidem noi pagini în viitor vorbind o limbă nouă, cea a științei și tehnologiei, ambele puse în slujba pacienților.”, declara profesorul Aaron Ciechanover în 2017, în discursul său de acceptare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Proiect de cercetare condus de un cercetător de origine română, de la renumitul spital american Johns Jopkins

Un alt proiect de cercetare în oncologie va fi condus de Prof. Dr. Gabriel Ghiaur, Profesor în cadrul The Johns Hopkins University, Baltimore, S.U.A. și specialist hematolog în cadrul The Johns Hopkins Hospital, spital considerat a fi, în utimul secol, unul dintre cele mai bune spitale din lume. Profesorul Gabriel Ghiaur urmează să desfășoare un proiect de cercetare translațională în colaborare cu UMF “Iuliu Hațieganu” cu scopul identificării și validării de noi opțiuni terapeutice pentru sindroamele mielodisplazice și leucemiile acute.


Proiectele se desfășoară în centre de cercetare de top în medicina inovativă și de înaltă performanţă

Fondat în anul 2015, Centrul de Cercetare pentru Medicină Avansată - MedFUTURE este un centru de cercetare performant în domeniul medicinei avansate, unde pot fi create și dezvoltate noi concepte la nivel molecular și celular, pentru a înțelege mecanismele care duc la apariția anumitor boli și unde se pot identifica tratamente personalizate și adaptate, prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație și a metodelor minim invazive.

În cadrul Centrului de Crcetări pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională - Genomic Center, s-au dezvoltat noi metode și abordări la nivel genomic, s-au identificat noi compuși terapeutici și s-au dezvoltat noi concepte moderne de investigare la nivel microscopic. Centrul promovează excelenţa în cercetare, atât prin dezvoltarea unor departamente și facilităţi de ultimă generație, cât și prin formarea de cercetători, care să poată asigura realizarea de proiecte și studii de înaltă performanţă știinţifică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter