Sănătate

Studenții de la UMF Cluj, fruntași și la vaccinare. Peste 90% s-au imunizat în etapa 1.

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca s-au vaccinat în proporție de 90%.

 

 


Studenții de la UMF Cluj s-au vaccinat în etapa 1 a campaniei de imunizare organizată la nivel național, fiind o condiție obligatorie pentru toți cei care doresc să facă practică în spitalele din Cluj-Napoca. Conform primelor date, peste 4.000 de studenți de la Facultatea de Medicină s-au vaccinat până în acest moment, conform G4media.ro

 


„Au fost înscriși pe anii de studii. Procentul este ridicat, undeva spre 90% dintre studenți s-au vaccinat. La medicină generală aproape toți sunt vaccinați și e îmbucurător. Există un procent mai scăzut la sopecializările medii, precum asistența medicală, kinetoterapie, recuperare, iar acum vom organiza un webminar de informare în cadrul UMF-ului să creștem peste tot rata de vaccinare. Medicii nu au rețineri în Cluj, în general, nici în spitale. Există anumite rețineri în cadrul personalului mediu, auxiliar, dar medicii știu importanța vaccinului. Ei trebuie să dea un exemplu și o fac. Eu cred că va crește rata de vaccinare și în România, odată ce se deschid centrele de săptămâna viitoare”, a declarat rectorul UMF pentru sursa menționată.

Studentă UMF: „M-am vaccinat pentru a-mi putea strange în brațe aproapele fără să evit”

Iulia Ciovică, o studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie, s-a vaccinat împotriva COVID-19 pentru a-și „putea strânge în brațe aproapele”, fără ezitare:


„M-am vaccinat pentru a reveni la normal, pentru a ne putea strânge mâna unul celuilat fără a ne fi teamă, pentru a-mi putea strange în brațe aproapele fără să evit, pentru a vedea din nou zambetul oamenilor care acum se ascunde sub măști și pentru a mă putea întoarce la facultate, să-mi petrec ultimul semestru asa cum se cuvine.”

În momentul vaccinării, studenta a simțit o înțepătură ușoară, iar singura reacție adversă a fost durerea la locul în care a fost administrată injecția.


Iulia îi îndeamnă și pe alți oameni să aibă încredere și să se informeze din surse sigure: „Oamenilor care se tem de vaccin le transmit să aibă încredere în oamenii de știiță și să se informeze din surse sigure.”

„M-am vaccinat ca să să eradicăm infecția COVID, așa cum am făcut cu poliomielita, difteria, variola”

Alexandra Vasian este o altă studentă medicinistă care s-a vaccinat împotriva COVID-19. Tânăra se simte norocoasă că a reușit să se vaccineze în prima etapă și speră ca facultatea să se deschidă în curând, având în vedere că în ultimele cinci zile foarte mulți studenți mediciniști s-au vaccinat deja:


„Abia am așteptat să merg, m-am simțit foarte norocoasă că am reușit sa ma vaccinez în etapa 1. A fost un proces ușor, facultatea a făcut programările pe platforma pentru studenți, având posibilitatea să alegem centrul de vaccinare, la Cluj sau în localitatea de domiciliu, eu alegând sa ma vaccinez în Zalău. Din 09.01.2021 pana acum am reușit sa ne vaccinam un procent destul de mare dintre studenți și sper că acest fapt să conteze și să ne întoarcem fizic la facultate, să facem medicină așa cum merităm, așa cum ar trebui”, a declarat Alexandra pentru monitorulcj.ro.

Studenta medicinistă a spus că procesul de vaccinare a decurs exemplar, iar personalul medical de la centrul de vaccinare a fost dedicat. Referitor la posibilele reacții adverse în urma vaccinării, Alexandra nu a prezentat decât o durere ușoară în locul injecției.

Alexandra a enumerat și o listă de motive pentru care s-a vaccinat, printre care se numără și următoarele:

„M-am vaccinat pentru că vreau să mă protejez pe mine, pe cei dragi și pe cei din jurul meu, pentru că îmi doresc ca viața să revină la normal, să eradicăm infecția COVID, așa cum am făcut cu poliomielita, difteria, variola sau alte boli. M-am vaccinat în memoria celor 1.9 milioane de oameni decedați din cauza infecției COVID și din respect pentru tot personalul medical care a luptat timp de un an de zile încercând să salveze bolnavii infectați.”

Și rectorul UMF așteaptă cu nerăbdare vaccinarea anti-COVID-19

Anca Buzoianu așteaptă cu nerăbdare să se vaccineze, împreună cu familia sa și consideră că procesul de vaccinare reprezintă soluția pe care am așteptat-o cu toții aproape un an de zile, dar și „calea cea mai scurtă spre o viață normală”.

Și rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca îi îndrumă pe oameni să se informeze din surse de încredere. Totodată, le explică faptul că reacțiile adverse sunt normale și întâlnite la orice medicament:

„Despre reacțiile adverse ale vaccinului este important să ne informăm din surse de încredere. Ca medic primar farmacolog vă pot spune că orice remediu, fie el medicament, supliment alimentar sau vaccin, poate avea reacții adverse, dar în cazul acestui vaccin obținut prin tehnologie de ultimă generație, reacțiile adverse sunt rare și ușoare: dureri de cap, oboseală, durere la locul injectării, etc.”

CITEȘTE ȘI:

Studenții mediciniști se vaccinează anti-COVID. „Ne-am informat, vaccinul e sigur. Pentru prima dată suntem cu un pas înaintea virusului.”

 

Prima schemă de tratament COVID19, elaborată de medicii de la UMF Cluj. A fost folosită în toate spitalele din țară

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter