Sănătate

Vaccinul Moderna anti-COVID, autorizat în țările europene. Care sunt diferențele față de vaccinul Pfizer?

Comisia Europeană a acordat autorizația vaccinului Moderna anti-COVID, pentru a intra pe piață în țările europene. Suntem la un pas mai aproape de normalitate.

 

 


La recomandarea Agenției Europene pentru Medicamente, autorizația de introducere pe piață a fost acordată vaccinului Moderna, conform unei postări pe pagina de Facebook a Comisiei Europene în România:

 


„Tocmai am autorizat cel de-al doilea vaccin împotriva COVID-19! Ca urmare a recomandării Agenției Europene pentru Medicamente, am acordat autorizația de introducere pe piață condiționată a vaccinului Moderna, pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Vaccinurile Moderna și BioNTech-Pfizer fac parte din portofoliul nostru mai larg de 6 vaccinuri.”

Până în prezent, instituția a obținut 2 miliarde de doze de vaccinuri bazate pe diferite tehnologii, cu termene de livrare și prețuri diferite. Acest lucru s-a efectuat pentru „a spori șansele ca mai multe vaccinuri candidate să fie aprobate de EMA și pentru a asigura livrarea lor cu o viteză fără precedent.”


Vaccinul Moderna anti-COVID

Vaccinul Moderna anti-COVID eficient în 94,5% din cazuri și ar putea fi unul dintre cele mai eficiente vaccinuri din prezent, în cazul în care acesta ar fi nivelul de eficență în cadrul populației generale.

Un vaccin asemănător este cel al rujeolei care este eficent în 97% din cazuri, potrivit Centrului american de Prevenţie şi Luptă împotriva bolilor. Vaccinul Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 90%, iar vaccinul rus Sputnik-V de 92%, potrivit unor rezultate preliminare comunicate săptămâna trecută.


Un test clinic aflat în curs, în Statele Unite, arată că riscul de infectare cu COVID-19 a fost redus cu 94,5% în grupul celor care s-au vaccinat, în comparație cu grupul căruia i s-a administrat un placebo.

10% dintre persoanele vaccinate au prezentat efecte secundare, adică doar 5 persoane vaccinate au prezentat efecte secundare după cea de-a doua doză de vaccin, comparativ cu cele 90 de persoane care au primit un placebo, potrivit companiei Moderna. Efectele secundare au fost oboseală, febră musculară (curbaturi) sau o roşeaţă în jurul punctului injecţiei.


„Este un moment esenţial în dezvoltarea vaccinului nostru candidat împotriva COVID-19”, îşi exprimă satisfacţia conducătorul Moderna, Stéphane Bancel.

Peste 30.000 de oameni au participat la testul clinic la scară mare - denumit faza 3 -, care a început în iulie. Compania Moderna a primit 955 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea vaccinului, și pentru a-l putea duce la cea mai bună formă a sa.

Diferențele dintre vaccinurile Pfizer și Moderna

Vaccinul Pfizer trebuie stocat la o temperatură de -70 de grade Celsius, ceea ce va fi extrem de dificil pentru anumite farmacii, în timp ce vaccinul Moderna are nevoie de o temperatură de -20 de grade Celsius.

Primul vaccin (Pfizer) se administrează prin injecție, 2 doze la 3 săptămâni. Al doilea se administrează tot prin 2 doze, dar la 4 săptămâni distanță.

Ca tip de vaccin, ambele se încadrează în aceeași categori. Mai exact, ARN care conține doar proteinele virale și nu virusul. Astfel, vaccinul „învață” organismul să producă anticorpi.

Stadiul faza 3 a început la Pfizer în data de 3 noiembrie 2020, când s-au înrolat 43,538 de participanți. În schimb, Moderna a început mai târziu cu aproape 2 săptămâni, în 16 noiembrie 2020, unde au participat 30.000 de oameni.

Aplicația pentru Emergency Use Authorization (autorizația de folosire de urgență) a fost făcută „probabil” în a treia săptămână a acestei luni. Moderna a depus-o după 2 luni după administrarea dozei a doua la cei care au participat la faza 3.

CITEȘTE ȘI:

Vaccin împotriva COVID19. Cinci motive pentru care ar trebui să te vaccinezi

 

Efectele adverse ale vaccinului anti-COVID. Ce reacții alergice poate provoca vaccinul Pfizer?

 

abonare newsletter