Sănătate

Efectele adverse ale vaccinului anti-COVID. Ce reacții alergice poate provoca vaccinul Pfizer?

Agenția Americană a Medicamentelor a anunțat care sunt efectele adverse și reacțiile alergice care pot apărea după administrarea vaccinului Pfizer.

 

Primele doze de vaccin Pfizer-BioNTech vor ajunge luni în centrele de vaccinare din Statele Unite, după ce Agenția Americană a Medicamentelor (FDA) a autorizat folosirea acestuia. Agenția enumeră și efectele adverse raportate până acum. FDA a autorizat folosirea vaccinului în SUA pentru populația cu vârsta de cel puțin 16 ani.


 

Într-un document publicat pe site-ul Agenției pentru Medicamente, americanii sunt îndemnați să anunțe înainte de a fi vaccinați dacă au alergii, febră, dacă au primit un alt vaccin împotriva COVID sau, în cazul femeilor, dacă sunt însărcinate ori alăptează.


Ce efecte secundare poate provoca vaccinul anti-COVID

Documentul enumeră și efectele secundare care au fost raportate în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech:

- durere în zona injectării
- oboseală
- durere de cap
- durere de mușchi
- frisoane
- febră
- dureri articulare
- umflătură în zona injectării
- zona injectării devine roșie
- greață
- stare de rău
- ganglioni umflați


Reacții alergice provocate de vaccinul Pfizer

De asemenea, există șanse foarte mici ca vaccinul să cauzeze o reacție alergică severă, se mai arată în document. Dacă apare, acest lucru se întâmplă de obicei la câteva minute, maximum o oră de la injectare. Simptomele reacției severe sunt:

- dificultăți de respirație
- umflarea feței și a gâtului
- ritm cardiac mărit
- iritații pe tot corpul
- stare de amețeală și slăbiciune


Acestea nu este neapărat să apară din cauza vaccinului, mai precizează FDA, care arată că vaccinul se află încă în studiu și în teste clinice. Cei care prezintă alergie severă trebuie să sune la numărul de urgență sau să meargă la cel mai apropiat spital, arată FDA.

Vaccinarea împotriva COVID nu este obligatorie în Statele Unite, iar cei care refuză să se vaccineze vor beneficia de aceleași servicii medicale ca înainte, mai precizează FDA.


CITEȘTE ȘI

Câți oameni trebuie să se vaccineze ca să scăpăm de pandemie? În ce etapă de vaccinare te vei imuniza

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter