Actualitate

Care dintre cele două mari vaccinuri împotriva COVID19 este mai eficient? Cherecheș: „Moderna este mai în spate ca și calendar”

Există două vaccinuri împotriva coronavirusului care sunt mai avansate în momentul de față. Care dintre acestea este mai bun?

Care dintre cele două mari vaccinuri împotriva COVID19 este mai eficient? Cherecheș: „Moderna este mai în spate ca și calendar” Care dintre cele două mari vaccinuri împotriva COVID19 este mai eficient? Cherecheș: „Moderna este mai în spate ca și calendar”

 

 


Vaccinul Pfizer care ar trebui să ajungă și în România are o eficiență de 92%, iar cel dezvoltat de compania americană Moderna s-a arătat eficient într-o proporție de 95%.

 


Chiar dacă Moderna are un procentaj de vindecare mai mare, Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică din Cluj, a spus într-o postare pe Facebook că Moderna este mai în urmă decât Pfizer „ca și calendar”.

Cherecheș a postat și o fotografie în care se pot observa diferențele dintre cele două vaccinuri.


Diferențele dintre cele două vaccinuri

Vaccinul Pfizer trebuie stocat la o temperatură de -70 de grade Celsius, ceea ce va fi extrem de dificil pentru anumite farmacii, în timp ce vaccinul Moderna are nevoie de o temperatură de -20 de grade Celsius.

Primul vaccin (Pfizer) se administrează prin injecție, 2 doze la 3 săptămâni. Al doilea se administrează tot prin 2 doze, dar la 4 săptămâni distanță.


Ca tip de vaccin, ambele se încadrează în aceeași categori. Mai exact, ARN care conține doar proteinele virale și nu virusul. Astfel, vaccinul „învață” organismul să producă anticorpi.

Stadiul faza 3 a început la Pfizer în data de 3 noiembrie 2020, când s-au înrolat 43,538 de participanți. În schimb, Moderna a început mai târziu cu aproape 2 săptămâni, în 16 noiembrie 2020, unde au participat 30.000 de oameni.


Aplicația pentru Emergency Use Authorization (autorizația de folosire de urgență) a fost făcută „probabil” în a treia săptămână a acestei luni. Moderna a depus-o după 2 luni după administrarea dozei a doua la cei care au participat la faza 3.

Ce cred clujenii despre această comparație?

La postarea de pe Facebook a expertului UBB mai mulți clujeni și-au spus părerea despre această comparație. A fost ridicată și problema de stocare la temperaturi extrem de scăzute a vaccinului Pfizer. O clujeancă a scris că sunt șanse ca vaccinul să își piardă proprietățile înainte de administrare dacă se va aplica stilul românesc „e bine și așa”, adică nu se vor respecta temperaturile:

„-70 de grade? Vor fi probleme uriașe de stocare in farmacii, spitale sau cabinete. Iar dacă se va aplica stilul românesc «e bine și așa» atunci șansele ca vaccinul sa își piardă proprietățile înainte de administrare sunt foarte mari.”

Altcineva a ridicat problema că s-au testat pe prea puține persoane și mai ales, oameni care nu se încadrează în grupe de risc:

„Ce e interesant e lotul destul de mic de participanți la faza 3 (sub 50.000) vs. câteva sute de mii cât sunt în general. Și de reținut că testele au fost făcute strict pe pacienții cu riscul cel mai mic deci rămâne de văzut dacă se va păstra rata de succes de 90% când vor introduce și pacienți vulnerabili (și automat cu imunitate scăzută vs cazul ideal care l-au testat acum).”

CITEȘTE ȘI:

Lecții din sala de operație de la un doctor. Ce să faci dacă ți se aburesc ochelarii când porți mască?

 

Cherecheș : „Școlile vor funcționa pe mai multe scenarii și anul viitor, chiar dacă va exista un vaccin anti-COVID”

 

abonare newsletter