Sănătate

Campania de informare şi vaccinare împotriva rujeolei continuă la Cluj

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Sănătate Publică Cluj (DSP Cluj), în ultima săptămână s-au înregistrat două cazuri de rujeolă.

Campania de informare şi vaccinare împotriva rujeolei continuă la Cluj Campania de informare şi vaccinare împotriva rujeolei continuă la Cluj

Direcţia de Sănătate Publică Cluj și medicii de familie desfăşoară în această perioadă activităţi din campania de informare şi vaccinare a copiilor înscrişi pe lista medicilor de familie dar nevaccinaţi, precum şi a celor neînscrişi pe lista medicilor de familie, în special în comunităţile vulnerabile.

După Pata Rât, campania de informare şi vaccinare a continuat în ultimele zile şi în alte comunităţi din judeţul Cluj. “Localităţile în care am fost în ultimele zile sunt Răchiţele, Mărgău, Călăţele, Huedin, Izvoru Crişului, Căpuş, Chiueşti, Căşeiu, Dej şi Gherla. În ultima săptămână la nivelul judeţului Cluj s-au înregistrat două cazuri de rujeolă. Campania se încheie doar când se termină epidemia”, a declarat Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.


Pata Rât a fost prima comunitate în care DSP Cluj a început, în urmă cu o săptămână, vaccinarea copiilor împotriva rujeolei,

„Prima comuninitate în care am intrat a fost Pata Rât, fiind cea mai accesibilă, iar în prima oră au fost vaccinaţi aproximativ 12 copii. Urmează ca săptămâna viitoare să mergem şi în alte comunităţi şi să încercăm să îi convingem pe oameni să înţeleagă faptul că vaccinarea e cea mai bună armă de protecţie împotriva rujeolei. Medicii de familie au fost informaţi să intensiifice acţiunea de mobilizare la vaccinare în tot judeţul Cluj”, a declarat atunci Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.


Campania se desfăşoară în contextul epidemiei de rujeolă. 370 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate până la mijlocul lunii,  în total fiind peste 8.000 de cazuri confirmate cu rujeolă în România, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). La Cluj, până la mijlocul lunii iulie, se îregistraseră 6 cazuri suspecte de rujeolă şi un deces din cauza acestei boli.

La ora actuală există la nivelul Direcţiei, 7680 doze de vaccin MMR VAX PRO, din stocul iniţial de 11706 doze primite în 14 iulie 2017 şi din care s-au distribuit 4026 doze, spuneau reprezentanţii DSP Cluj, la începutul campaniei.


Specialiştii au avertizat, în ultima perioadă, că beneficiile imunizării copiilor sunt mai mari în prevenirea unor boli grave decât riscurile utilizării unui vaccin din schema obligatorie, care, de regulă, are efecte adverse minore, cum ar fi roșeața sau durerea locală, acestea fiind ușoare și tranzitorii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter