Sănătate

Şampoanele pentru copii, pline cu substanţe toxice

Un studiu realizat de un ONG din România, pe un eşantion de 55 de şampoane pentru copii şi bebeluşi arată că majoritatea produselor conţin substanţe care nu au ce căuta în compoziţia lor.

Şampoanele pentru copii, pline cu substanţe toxice Şampoanele pentru copii, pline cu substanţe toxice

Majoritatea produselor cosmetic de acest tip conţin alcool, parabeni, ftalați, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, polietilen glicol, coloranți sintetici, alergeni, săpun, parfum, sulfați, alcali, sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polipropilen Glicol (PPG), ulei de parafină, arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan. Medicii pediatric şi unii producători sunt total împotriva acestor substanţe.

Parfumurile sintetice (flagrance) există în 88,46% dintre produsele analizate, pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantităţi mari de toxine și chimicale neafișate. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.


Potrivit studiului realizat de un ONG, şampoanele mai conţin şi Sodium Laureth Sulfate (SLES) (există în 59,6% dintre produsele analizate) care este o substanţă sintetică ieftină (detergent) cu rol de spumant, folosit frecvent în șampoane, geluri de duș și spumante de baie. Acesta poate cauza căderea părului, precum și iritații la nivelul pielii, ochilor și tractului respirator.

Parabenii (methylparaben, ethylparaben, sodium methylparaben, sodium propylparaben) sunt cei mai utilizați conservanți în industria cosmetică.


Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că pe lângă reacțiile alergice și iritații ale pielii, acești parabeni se întâlnesc în țesuturile tumorale ale femeilor care se confruntă cu cancerul mamar. Așadar, absorbția lor în organism și acumularea în timp pot cauza cancer.

Etichete: copii sampon
Ultimele Stiri
abonare newsletter