Sănătate

Statistici îngrijorătoare: peste 60% dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare

Medicii şi pacienţii din Cluj au sărbătorit Ziua Mondială a Inimii printr-o plimbare în Parcul Central şi i-au informat pe trecători despre factorii de risc în apariția bolilor cardiovasculare. În prezent statisticile arată că bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru decesul a peste 60% dintre români.

Pot să vă spun că sunt cele mai frecvente boli care determină decesul şi în România, ca şi în ţările dezvoltate ale lumii. Procentul dat pentru România este de 60 – 63% decese prin boli cardiovasculare”, a declarat medicul cardiolog Dumitru Zdrenghea.

În ţările care au aplicat măsurile de prevenţie acum 20 sau 30 de ani numărul deceselor a scăzut aproximativ cu o treime. Din păcate chiar şi în aceste ţări care au aplicat cu succes măsuri de prevenţie, procentual bolile de inimă rămân totuşi dominante pe undeva pe la 50%.


Ce determină apariţia bolilor?

Medicii susţin că factorii care determină apariţia bolilor cardiovasculare sunt multiplii. Pentru a combate bolile cardiovasculare medicii recomandă o alimentaţie sănătoasă şi mişcarea fizică.

„Factorii negativi sunt multiplii. Unii pe care nu-i putem evita. Sunt civilizaţia, stresul, viaţa agitată, sunt boli care vin din urmă şi care nu ştim de ce, dar au un determinism genetic şi este foarte greu să le combatem cum ar fi diabetul zaharat sau boli care depind de stresul psiho-social în parte, dar sunt lucruri pe care le putem evita şi care le putem contracara, iar acestea sunt combaterea fumatului, o alimentaţie sănătoasă şi mişcarea fizică”, a precizat Zdrenghea.


Când trebuie să ne prezentăm la medic?

În momentul în care apar durerile în piept medicii cardiologi le recomandă pacienţilor să meargă de îndată la spital. Medicul cardiolog Dana Pop a precizat care sunt simptomele pe care le au pacienţii cu boli cardiovasculare.

„Cardiopatia reprezintă cea mai gravă boală, reprezentând durerile retrosternale, adică în spatele sternului. Adică bolnavul îţi explică că-l doare ca şi cum l-ar strânge cineva, o durere care merge de multe ori în gât sau în membrul superior stâng. Această durere este însoţită întotdeauna de creşterea frecvenţei cardiace, deci bolnavul simte că-i bate inima mai tare, de o stare de agitaţie şi de transpiraţii reci. Cam acestea ar fi primele semne vizavi de angina pectorală şi infarctul miocardic. De asemenea o boală foarte gravă cu prevalenţă mare în ţara noastră de 43% este hipertensiunea arterială. Primele semne sunt durerea de cap, ameţeala, disconfortul, şi atunci este foarte simplu o măsurare a tensiunii care relevă valori peste limita normală şi un tratament prompt poate rezolva situaţia”, a spus medicul cardiolog Dana Pop de la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj.


Ce păţeşti dacă consumi energizant foarte des? Mori!

Medicii atrag atenţia asupra unui fenomen tot mai întâlnit în rândul tinerilor, şi anume consumul de energizant, consum care poate provoca moarte subită cardiacă.

„Dacă consumă energizant zilnic poate apărea hipertensiunea arterială şi aritmii cardiace care pot fi foarte grave dacă respectivul are deja o boală cardiacă constituită. La tineri pot exista boli genetice care nu s-au descoperit încă şi consumul în exces de energizante pot provoca la aceştia aritmii foarte grave. Aceste aritmii pot provoca moarte subită cardiacă”, a mai precizat medicul cardiolog Dana Pop.


Pentru a sărbători Ziua Mondială a Inimii medicii s-au întâlnit cu câţiva pacienţi la Casinoul din Parcul Central şi au urmat Circuitul Inimii, în fapt o plimbare prin parc şi le-au povestit trecătorilor despre bolile cardiovasculare.  

În Europa mortalitatea datorită boli cardiovasculare la femei a depăşit-o pe cea a bărbaţilor: femeile mor în proporţie de 52%, iar bărbaţii în proporţie de 48%. Ce este de menţionat este faptul că femeile trăiesc cu aproximativ 5 ani mai mult decât bărbaţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter