Sănătate

Marea reformă din sănătate...doar pe hârtie

Introducerea pachetelor de bază, a listei de medicamente compensate, noi asigurări de sănătate şi tratamente mai bune pentru bolnavi – sunt proiecte care trebuiau să intre în vigoare începând cu 1 aprilie.

Anul 2014 trebuia să fie anul marii schimbări din sistemul sanitar. Trebuia să fie anul în care legea sănătăţii se modifica radical, o lege cu care se dorea ca sistemul sanitar să fie organizat şi cu care să se facă economii majore la bugetul statului.

Majoritatea proiectelor din cadrul noii legi a sănătăţii trebuiau să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie. Doar că acest lucru nu se va mai întâmpla din cauză că s-au făcut schimbări la conducerea Ministerului Sănătăţii. Miniştrii au fost schimbaţi, iar cel care a preluat frâiele Ministerului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a transmis că trebuie să revizuiască toate proiectele întocmite de vechiul ministru şi pentru acest lucru este nevoie de timp.


Până se vor rezolva aceste probleme, bolnavii sunt induşi în eroare, sunt buimaci de cap, nu mai ştiu ce se mai întâmplă cu noua lege a sănătăţii şi nici la ce servicii medicale au dreptul.

Pachetele de bază, în stand-by

Unul dintre cele mai mari proiecte din noua lege a sănătăţii era introducerea pachetelor de bază. Este vorba de pachetul de servicii medicale de bază, destinat persoanelor asigurate. Prin introducerea acestor pachete, pacientul cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani putea să-şi facă un control medical odată la trei ani, cei care au depăşit vârsta de 40 de ani, odată pe an, iar bolnavii cronici odată la trei luni.


Acest proiect nu va fi introdus începând cu data de 1 aprilie, aşa cum se anunţa cu surle şi trâmbiţe la finalul anului trecut, iar deocamdată rămâne doar pe hârti. Acesta nu este singurul proiect care se află în sertarul unui birou din cadrul Ministerului Sănătăţii şi care aşteaptă să fie implementat. La fel se întâmplă şi cu întocmirea unor liste de aşteptare pentru tratarea unor afecţiuni care nu sunt considerate o urgenţă, de introducerea intervenţiilor stomatologice gratuite în rândul serviciilor asigurate de stat, de noua lege a malpraxisului, de interzicerea internării în spitale cu anumite boli care pot fi tratate şi la domiciliu şi de multe altele.

Un alt proiect, care este în stand-by, şi care este aşteptat de pacienţi de mai bine de şase ani, este reactualizarea listei de medicamente compensate. Bolnavii au tot fost amăgiţi cu diferite termene de intrare în vigoare a noii liste, iar cel mai recent termen era anunţat ca fiind cel de 1 aprilie.


Cine e vinovat de întârzieri?

Modificarea noii legi a sănătăţi nu poate intra în vigoare în prima zi a lunii aprilie din cauza faptul că USL s-a destrămat. Din acest motiv o serie de miniştri, aparţinând Partidului Naţional Liberal, trebuiau schimbaţi din funcţii. La fel s-a întâmplat şi cu Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii. El a întocmit proiectele din reforma sănătăţii, proiecte care trebuie analizate şi evaluate de noul ministrul, Nicolae Bănicioiu.

Din acest motiv, proiectele nu au putut intra în vigoare începând cu luna aprilie, iar deocamdată nici nu se ştie când şi dacă se va mai întâmpla acest lucru.


Medic: E o fabuloasă totală

Medicii clujeni sunt de părere că termenul de intrare în vigoare a noii legi a sănătăţii e mai bine să fie amânat pentru ca toate lucrurile să se facă aşa cum trebuie. “Deocamdată se va prelungi termenul de intrare în vigoare a noilor contracte deoarece mai trebuie făcute o serie de reglementări şi nu are cum să fie implementat de mâine (nr.red. 1 aprilie). E o fabuloasă totală. Nici noi şi nici pacienşii nu ştim care ne sunt obligaţiile şi ce trebuie să facem. E mai bine să fie amânat termenul şi să se facă de la A la Z. Pacienţii trebuie să ştie exact de ce servicii medicale au parte, care sunt gratuite şi care nu s.a De asta consider că e necesar să fie fpcut un contract între pacient şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Coştiug.

Bolnavii, buimaci de cap

Pacienţii romani nu mai ştiu ce să creadă şi nici de ce servicii medicale mai pot beneficia. “Nu mai ştiu ce se întâmplă cu legea sănătăţii. Pe de-o parte se anunţa că începând cu aprilie nu vom mai beneficia de atâtea servicii medicale, că nu mă mai pot interna în spitale cu anumite boli, că va fi introdusă noua listă a medicamentelor compensate... acum nu mai ştiu şi nu mai înţeleg ce se întâmplă. Au intrat în vigoare, nu au intrat, când vor intra?...E o adevărată nebunie în ţara asta...nu mai ştie nimeni ce se întâmplă”, a povestit Vasile.


 

 

 

 

abonare newsletter