Sănătate

Hipertensiunea arterială nu se va mai trata în spital, din 1 ianuarie 2014

monitorulcj.ro continuă prezentarea detaliată a modificărilor propuse de Ministerul Sănătăţii prin pachetul de bază al serviciilor medicale.

Până în 1 noiembrie, proiectul pachetului de bază al serviciilor medicale se află în dezbatere publică pe site-ul Miniserului Sănătăţii. Acest proiect legislativ stabileşte,  printre altele, optimizarea utilizării resurselor, prin limitarea internărilor în spitalele publice, dar numai pentru acele probleme care pot fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate, prin spitalizare de zi sau de către medicul de familie.  

Specialiştii din Ministerul Sănătăţii au identificat 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusă trepatat internarea. Printre aceste afecţiuni se numără şi hipertensiunea arterială despre care spun că este boala care umple, în prezent, 60% din secţiile de medicină internă.


Specialiştii clujeni, de acord cu propunerea Ministerului Sănătăţii

Medicii clujeni consideră că în cazul hipertensiunii arteriale există totuşi anumiţi pacienţi care trebuie internaţi, mai exact cei cu complicaţii. “Când vorbim despre hipertensiune arterială adevărul este la mijloc. Cazurile de hipertensiune tip I şi II, adică acelea care nu sunt grave, le putem urmări şi noi, medicii de familie, dar în cazul celor grave, cu accident vascular atunci este necesară internarea. Trebuie subliniat faptul că un sfert din populaţie suferă de hipertensiune arterială la ora actuală”, declară medicul de familie Ioan Mureşan.

Îngrijirea la domiciliu ar prelua o parte din sarcinile spitalelor

Medicii clujeni subliniază că limitarea numărului de internări ar trebui să meargă mână în mână cu dezvoltarea reţelei de îngrijire la domiciliu. “Trebuie dezvoltată reţeaua de îngrijire la domiciliu astfel încât cei din acest domeniu împreună cu medicii de familie să asigure un tratament corespunzător pacientului”, adaugă medicul Ioan Mureşan. Anul acesta, 18 furnizori de servicii medicale se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Cluj. 


Pentru orice boală există opţiunea internării

În ciuda faptului că în proiectul pachetului de bază al serviciilor medicale este precizat că pentru 300 de diagnostice se doreşte limitarea internărilor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că pentru orice boală este posibilă internarea în anumite condiţii. “Nu există o listă a bolilor pentru care pacienţii nu se mai pot interna în spitale. Pentru orice boală, dacă ea pune în pericol sănătatea pacientului, există opţiunea internării”, subliniază reprezentanţii MS.

În plus, prin acelaşi pachet, medicii vor fi stimulaţi să cheme bolnavii cronici la control, pentru a urmări decât respectă recomandările privind tratamentul şi pentru a evalua eficacitatea medicaţiei. De asemenea, este prevăzută evaluarea tratamentelor pentru bolnavii cu suferinţe cronice, mai ales oncologice.


Persoanele cu boli cronice vor beneficia gratuit de un număr de consultaţii în funcţie de suferinţă şi de stadiul bolii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter