Sănătate

Care sunt cele mai frecvente patologii tiroidiene cu care se prezintă pacienții în cabinetul de chirurgie? (P)

Un interviu cu Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce, medic chirurg cu supraspecializare în patologia tiroidiană la Centrul de Diagnostic și Tratament în Patologia Tiroidiană al Spitalului Regina Maria din Cluj

 

Tiroida este o glandă endocrină situată în partea anterioară a gâtului, sub cartilajul tiroidian. Această glandă joacă un rol crucial în reglarea metabolismului organismului prin producerea și eliberarea hormonilor tiroidieni . Tiroida poate fi sediul unor afectiuni patologice care pot beneficia de tratament medicamentos sau chirurgical .


Într-o discuție detaliată cu Prof Univ. Dr. Constantin Ciuce, medic chirurg cu experienta semnificativa în patologia tiroidiană la Centrul de Diagnostic și Tratament al Spitalului Regina Maria din Cluj, am explorat aspectele esențiale legate de diagnosticul și tratamentul chirurgical al afecțiunilor tiroidiene.

Cele mai frecvente patologii tiroidiene


Prof. Dr. Ciuce explică că la consultul chirurgical ajung, în general, pacienți îndrumați de catre endocrinologi pentru gusa nodulară cu sau fără suspiciune de cancer tiroidian, hiperfuncție tiroidiană (Boala Basedow, adenom toxic tiroidian) sau, mai rar, pentru afecțiuni autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto.

De la simptom la intervenție chirurgicală


Medicul precizeaza  că pacienții cu simptome sugestive sau cu descoperiri accidentale de noduli tiroidieni necesită un consult endocrinologic. Examenul clinic si evaluările ulterioare, precum analizele de sânge, ecografia și , la nevoie, punctia tiroidiana sau  scintigrafia tiroidiană, permit formularea unui diagnostic . În baza exemnului clinic și al rezultatelor evaluării paraclinice, endocrinologul  stabilește dacă afecțiunea poate fi tratată medicamentos sau necesită intervenție chirurgicală.

Investigarea pentru decizia chirurgicală


În funcție de diagnostic și indicații, chirurgul poate opta pentru lobectomie sau tiroidectomie totală. Îndepărtarea ganglionilor limfatici in care isi dreneaza limfa glanda tiroida poate fi necesară atunci cand explorarile paraclinice preoperatorii  sugereaza ca au metastaze sau in  cancere tiroidiene cu risc de recidivă.

Dr. Ciuce menționează că  diagnosticul clinic formulat de endocrinolog argumentat în baza analizelor efectuate este suficient pentru majoritatea pacienților cu afecțiuni tiroidiene și nu necesită alte investigații pentru decizia chirurgicală. Pentru cazuri complexe de guși plonjante în torace sau cancere cu invazie în regiunea gâtului, chirurgul poate solicita investigații suplimentare, cum ar fi tomografia computerizată sau rezonanța magnetică, pentru a evalua extensia leziunilor.


Examenul histopatologic extemporaneu

Dr. Ciuce subliniază că acest examen, efectuat în timpul intervenției chirurgicale, oferă o evaluare rapidă a nodulilor tiroidieni suspectați. Cu toate acestea, specifică că rezultatul definitiv este dat de examenul histopatologic complet al întregului țesut tiroidian extirpat.

Riscurile operatiei pe tiroida

În ceea ce privește riscurile, Dr. Ciuce admite că există un posibil risc al leziunilor de  nervi recurenți sau ale glandelor paratiroide, mai frecvente în intervențiile chirurgicale pentru cancere tiroidiene cu invazie extracapsulară . Subliniază că o echipă experimentată și tehnicile chirurgicale moderne reduc aceste riscuri. Dacă apar leziuni, soluțiile de remediere depind de cauza care a determinat apariția leziunii și de experiența echipei chirurgicale în rezolvarea lor.

Tratamentul în cancerele tiroidiene

Medicul indică faptul că extensia extracapsulară a cancerului nediferențiat este o contraindicație pentru intervenția chirurgicală, dar pentru cancerele diferențiate cu invazie în țesuturile învecinate, exenterația cervicală poate fi o opțiune. În caz de invazie în laringe , trahee sau esofag , exenterația permite înlăturarea în bloc a tumorii și a țesuturilor invadate. Pacientul rămâne cu traheostoma definitivă, iar reconstrucția esofagului se realizează prin autotransplant de intestin subțire pentru a permite alimentația.

Monitorizarea postoperatorie

Rezultatul histopatologic definitiv confirmă diagnsoticul de patologie benignă sau de cancer tiroidian. 

Pacienții care nu au cancer de tiroidă  sunt monitorizați de către endocrinolog, care stabilește în baza unor analize de sânge doza de substituție hormonală  specifică fiecarui pacient.

Pacienții tiroidectomizati , cu subtituție hormonală corectă au o calitate a vietii foarte bună.

Rezultatul histopatologic definitiv pentru pacienții cu cancer tiroidian este analizat de către un oncolog specializat în aceasta patologie. În urma unor evaluări, medicul oncolog decide dacă este nevoie de asocierea unui tratament oncologic, cel mai frecvent iod radioactiv.  Pacienții sunt monitorizați periodic pentru a depista orice recidivă. 

Care este rolul echipei medicale și ce avantaje aduce pacientului Centrul de Diagnostic și Tratament al Patologiei Tiroidiene din Spitalul Regina Maria Cluj

Dr. Ciuce evidențiază importanța echipei interdisciplinare și a consultantului navigator, care oferă asistență pe tot parcursul diagnosticului și tratamentului, asigurând o comunicare eficientă între specialiști și pacient. Un pacient cu afecțiune tiroidiană care dorește să aibă un suport activ pentru diagnostic și tratament, poate contacta consultantul navigator din cadrul Centrului, la numărul de telefon 0724.550.332, de luni până vineri, între orele 08.30 – 16.00.

CITEȘTE ȘI:

Chirurgia artroscopică la umăr și genunchi: o discuție detaliată cu Dr. Sergiu Stancu, Coordonator al Secției de Ortopedie și Traumatologie la Spitalul Regina Maria Cluj-Napoca (P)

Aproape toate problemele de fertilitate pot fi rezolvate la medic. Interviu cu Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, Șeful departamentului de Obstetrică-ginecologie, Spitalul Regina Maria Cluj-Napoca (P)

Ultimele Stiri
abonare newsletter