Sănătate

Mii de femei din Cluj au aflat că au cancer de col uterin sau HPV. Multe dintre ele au primit rezultate pozitive la ambele teste.

Aproape 5.000 de femei din Cluj au fost testate pozitiv la cancerul de col uterin sau HPV.

Aproape 5.000 de femei din Cluj au fost testate pozitiv la cancerul de col uterin sau HPV/Foto: depositphotos.com Aproape 5.000 de femei din Cluj au fost testate pozitiv la cancerul de col uterin sau HPV/Foto: depositphotos.com

 

 


Programele cu finanțare europeană privind prevenția, respectiv depistarea precoce a cancerului de col uterin și a celui de sân, derulate pe parcursul acestui an, au înregistrat un real succes.

 


Astfel, în ceea ce privește campania în domeniul cancerului de col uterin, la nivelul regiunii Nord-Vest au fost examinate medical peste 81.000 de doamne. Până la momentul actual au fost finalizate 79.638 de teste, dintre care 7.353 au înregistrat un rezultat pozitiv la unul dintre cele două teste - Babeș-Papanicolaou sau HPV, iar 3.554 au fost pozitive la ambele.

Mii de clujence, testate pozitiv

La nivelul județului Cluj, au fost evaluate 29.308 femei, dintre care 3.260 au fost pozitive la unul dintre cele două teste, iar alte 1.662 au avut rezultat dublu pozitiv.


Referitor la testările pentru cancerul de sân, la nivelul regiunilor Nord-Vest și Vest au beneficiat de mamografii gratuite circa 35.000 de femei, rata de detectare a prezenței cancerului de sân fiind de 0,78%. În județul Cluj au participat la programul de screening 9.892 de doamne.

 „Este, pentru noi, o mare mulțumire să știm că am putut contribui la salvarea de vieți, pentru că proiectele Institutului Oncologic asta au urmărit și au reușit. Vom continua să susținem inițiativele din domeniul medical și să ne implicăm în facilitarea accesului clujenilor la servicii medicale de calitate”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


Cum te poți infecta cu virusul HPV?

Virusul HPV se transmite cel mai ușor în urma contactului sexual, dar acesta nu este singurul mod de infectare. Virusul poate să fie transmis și prin contact intim („piele pe piele”) sau prin cavitatea orală (gură), a explicat dr. Paul Oargă.

Cele mai multe infecții au loc în urma contactului sexual neprotejat, dar se descriu cazuri în care prin contact intim, adică «piele pe piele», se poate transmite, ori prin cavitatea orală (pe la nivelul gurii). Acestea sunt modalitățile în care ne putem infecta. Virusul pătrunde la nivelul pielii prin niște fisuri foarte mici, intră în celulă și «își face de cap» cu celula, pentru că o parte din ADN-ul lui îl introduce în ADN-ul celular și celula începe să facă proteine ca să facă noi virusuri. Celula nu își dă seama de acest lucru, ci doar copiază ADN-ul care i-a fost inserat. Pe o perioadă mai lungă de timp pot să apară tot felul de probleme în replicarea ADN-ului și o multiplicare haotică a celulei duce apoi la apariția cancerului.


În termeni foarte simpli, virusul rămâne la locul infecției. El nu ajunge în tot corpul, ci la nivelul pielii, la nivelul organelor genitale cel mai des se localizează.”

Infecția cu HPV nu reprezintă simptome

Majoritatea infecților cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecția cu HPV devine persistentă și poate produce leziuni, veruci genitale sau leziuni pre canceroase.

Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cancerul de col uterin este al treilea tip de cancer care afectează femei de toate vârstele

Fii responsabilă de sănătatea ta. Program regional de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin

Ultimele Stiri
abonare newsletter