Sănătate

Operație cu pacientul conștient, pentru scoaterea unei tumori cerebrale, în Oradea. În timpul intervenției, pacientul a vorbit și a numărat

Un pacient în vârstă de 66 de ani, cu o tumoră cerebrală, a fost salvat printr-o intervenţie chirurgicală efectuată în premieră în judeţul Bihor, acesta fiind treaz şi conştient în timpul procedurii şi solicitat să vorbească şi să numere.

Intervenția neurochirurgicală cu pacientul conștient, în Bihor/Foto: spitaljudetean-oradea.ro Intervenția neurochirurgicală cu pacientul conștient, în Bihor/Foto: spitaljudetean-oradea.ro

 

 


Pacientul prezenta o tumoră cerebrală de 2 centimetri, localizată la nivelul lobului temporal stâng. S-a dispus rezecția tumorală cu ajutorul microscopului, iar deoarece tumora era situată într-o zonă cu funcționalitate importantă, echipa operatorie a decis utilizarea în premieră a unei tehnici de anestezie speciale, numită „asleep-awake-asleep” (adormit-treaz-adormit)”, potrivit Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.

 


Pacientul a fost adormit la începutul intervenției, iar după efectuarea procedurii până la nivelul durei mate, pacientul a fost trezit. Echipa a început astfel partea de rezecție a tumorii cu pacientul treaz pe masa de operație. 

Pentru a localiza cu precizie traiectul de intrare, pacientul a fost stimulat să vorbească de către psihologul din cadrul secției de neurologie, în timp ce medicii neurochirurgi interveneau asupra tumorii. 


Pacientului i s-a cerut să numere și i s-au arătat imagini, capacitatea acestuia de a răspunde și de a reacționa, ajutându-i pe medici să identifice punctele de incizie.

„Tumora a fost excizată cu succes, iar pacientul a fost adormit din nou, pentru a se coase incizia. Operația a durat 4 ore și a decurs bine, fără incidente, iar pacientul nu își va putea aminti momentele de conștiență din timpul intervenției”, arată reprezentanții unității medicale


Întervenția a avut loc în data de 27 martie, în cadrul secției de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor. Această premieră medicală a fost posibilă datorită strânsei colaborări dintre Secția Clinică Neurochirurgie, Secția Clinică ATI și psihologul din cadrul Secției Clinice Neurologie I, iar echipa operatorie a fost coordonată de către Dr. Alin Blaga, medic primar neurochirurgie.

Potrivit reprezentanților spitalului, în momentul de față, pacientul și-a revenit post-operator și este în stare stabilă. Acesta urmează să își continue tratamentul oncologic.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Premieră medicală, la Cluj. Pacientă cu probleme la inimă, salvată printr-o procedură fără bisturiu

Ultimele Stiri
abonare newsletter