Sănătate

După 18 ani de promisiuni şi 20 de miniștri, Alin Tișe spune că nu e optimist în privința Spitalului Regional Cluj

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că spitalele regionale ar trebui să fie gata până la finalul lui 2026. De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că nu este optimist în privința acestui termen.

Vakar Istvan, vicepreședintele CJ Cluj, și Alin Tișe, președintele CJ Cluj. Sursă foto Facebook Alin Tișe Vakar Istvan, vicepreședintele CJ Cluj, și Alin Tișe, președintele CJ Cluj. Sursă foto Facebook Alin Tișe

 

În vara acestui an, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declara că spitalele regionale ar trebui să fie gata până la finalul lui 2026, 2027 şi important este că proiectele pentru două dintre ele au început, respectiv pentru Cluj şi Iaşi.


„Spitalul Regional de Urgență de la Florești a fost preluat în integralitate de către Ministerul Sănătății, de Guvern. Autoritățile publice nu mai au niciun fel de competență, nici Primăria Florești, nici Primăria Cluj și nici Consiliul Județean. Guvernul a prins 4 spitale în finanțare acum doi ani. Clujul este printre aceste patru și el va fi finanțat cu bani europeni, dar este un proiect gestionat exclusiv de minister. E un spital care nu mai aparține de autoritățile locale. Ce putem noi să facem e să susținem cu infrastuctura pe care o putem face noi ca autorități județene, respectiv partea de cheltuială pentru utilitățile care se vor face acolo, iar clădirea va fi realizată de către minister. Nu știu exact date să furnizez când anume ministerul va pune prima cupă de pământ, dar odată intrat pe lista cu finanțare jumătate din problemă e rezolvată. Finațarea era esențială. Cu riscul ministerului, mai mare, mai mic. Nici eu nu sunt optimist pentru că știți prea bine că anul trecut am avut și eu un incident legat de Institutul de Transplant Renal, în care, în loc să se răfuiască între ei au trimis control aici și au constatat foarte multe nereguli la acest institut. După ce au constatat, au plecat așa cum au venit și au trimis o scrisoare să rezolv eu problema. Eu le-am spus că pot rezolva problema dacă îmi asigură finanțare pentru Institutul Multiorgan care e în licitație”, a declarat, marți, Alin Tișe, președintele CJ Cluj, la o emisiune radio.

Spitalul Regional de Urgență Cluj „datează” din 2004

Proiectul construirii Spitalului Regional de Urgență a fost lansat încă din mandatul senatorului Marius Nicoară în calitate de președinte al Consiliului Județean, în 2004. Din 2004 încoace, când s-a discutat pentru prima dată de construirea unei unități medicale care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest, la cârma Ministerului Sănătății s-au perindat 20 de miniștri.


Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 7 niveluri și heliport

Spitalul va fi construit în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj-Napoca. Terenul a fost primit de Ministerul Sănătății de la CJ Cluj, iar clădirea va avea 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje), plus heliport. De asemenea, în cadrul spitalului se vor desfăşura şi activităţi didactice, prin Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Spitalul va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol, va avea o stație de autobuz, iar în parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electric.

abonare newsletter