Sănătate

VIDEO. Momente emoționante! Bolnavii de Alzheimer din Cluj, ajutați de copii „să nu uite”. Ateliere de muzică, pictură și desen

Bolnavii de Alzheimer din Cluj-Napoca au fost ajutați de copiii din două centre sociale din municipiu „să nu uite”. Aceștia au participat împreună la ateliere de muzică, pictură și desen.

Momente emoționante! Bolnavii de Alzheimer din Cluj, ajutați de copii „să nu uite” / Foto: DGASPC Cluj Momente emoționante! Bolnavii de Alzheimer din Cluj, ajutați de copii „să nu uite” / Foto: DGASPC Cluj

 

 


1 din 8 oameni de peste 55 de ani are boala Alzheimer, iar 80% dintre bolnavii de Alzheimer din România rămân nediagnosticați. De asemenea, demența apare la una din 15 persoane de peste 65 de ani și la una din 4 de peste 85.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să ne îndreptăm mai multe atenția asupra sănătății mentale.


În fiecare an pe data de 21 septembrie se sărbătorește Ziua Mondială a bolii Alzheimer. De această dată, mai mulți copii din două centre sociale din Cluj-Napoca au fost alături de bolnavii de Alzheimer, în această zi sensibilă:

„Să nu-i uităm pe cei care uită... pe cei care suferă de boala Alzheimer. Boala nu cruță pe nimeni, dar pacienții nu au nicio vină, nu își aleg ei boala. Noi nu am uitat de ei, iar în cadrul Zilei Mondiale pentru combaterea bolii Alzheimer, la Centrul Comunitar Județean Cluj, în cadrul caravanei «Amintește-ți de mine», copilașii din Casele de Tip Familial Grigorescu și Centrul pentru recuperarea copiilor cu handicap neuropsihic sever nr. 10 «Pinocchio» Cluj-Napoca, au organizat ateliere de muzică, desen și picturi alături de bunicii care încă se străduiesc să nu uite.


Momente și clipe emoționante, atât pentru ei, cât și pentru întreg colectivul Centrului Comunitar Județean. Să-i ascultăm pe ei, cei care ne mângâie inimile”, se arată într-o postare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

Campania „Amintește-ți de mine”

În centrele din județul Cluj au fost organizate o serie de activități menite să sensibilizeze comunitatea clujeană în ceea ce privește această maladie neurodegenerativă.


Desfășurate în cadrul campaniei „Amintește-ți de mine!”, acțiunile s-au derulat pe parcursul întregii zile, în cadrul mai multor centre care găzduiesc persoane suferinde de această maladie neurodegenerativă. Toate activitățile au fost coordonate de către specialiștii DGASPC din cadrul centrelor, asistenți medicali, kinetoterapeuți, psihologi, asistenți sociali și infirmieri.

Astfel, în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Gherla și a Centrului de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Cluj Napoca, au fost prezentate materiale informative despre boala Alzheimer și au fost realizate sesiuni de lucru desfășurate de către elevii școlii profesionale a Colegiului Reformat Cluj, urmate de audiții muzicale, jocuri de cunoaștere și de socializare.


De asemenea, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Nicolae” din Mociu a organizat sesiuni de informare privind creșterea gradului de conștientizare a bolii Alzheimer și demență, urmate de exerciții de stimulare cognitivă cu beneficiarii.

Cameră senzorială pentru pacienții cu Alzheimer, la Cluj

O cameră senzorială destinată pacienților care suferă de Alzheimer a fost pregătită la Cluj de Asociația „Zi de Bine”, la finalul lunii mai 2022. Încăperea arată spectaculos și este dotată cu echipamente foarte eficiente pentru pacienți.

Aceasta le oferă pacienților un mediu terapeutic și relaxant în care pot să își concentreze atenția pe diferite experiențe senzoriale: vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv.

„Echipamentele cu care este dotată, utilitatea și eficiența lor pentru bolnavii de Alzheimer sunt remarcabile. De exemplu, «Pianul de Lumini» de pe perete îi poate ajuta pe pacienți să păstreze mai mult timp sau să recupereze informații elementare  despre culori - identificarea, recunoașterea lor se pot pierde din cauza demenței. Este un spațiu complex unde medicii vor stimula activitatea cognitivă și vor stimula simțurile vitale ale pacienților pe care o boală îi face prizonieri în ceața propriilor minți”, potrivit celor de la Asociația „Zi de Bine”.

Proiectul a fost realizat de Asociația „Zi de Bine”, cu sprijinul DGASPC Cluj și Societatea Romana Alzheimer, filiala Napoca.

În fiecare an pe data de 21 septembrie se sărbătorește Ziua Mondială a bolii Alzheimer. 

CITEȘTE ȘI:

S-a deschis la Cluj prima tabără din România pentru pacienții cu Alzheimer: „Multe se pot spune despre ei, dar nu că nu au umor” FOTO

Prima tabără din România pentru pacienții cu Alzheimer se face la Cluj! 1 din 8 oameni peste 55 de ani suferă de această boală

Ultimele Stiri
abonare newsletter